fredag 19. april 2013

Ukjent og lyttervennlig

Musikken er lyrisk og spillet er fortreffelig. Med en slik kombinasjon blir møtet med den ukjente norske komponisten Johannes Midelfart Rivertz (1902-1988) av det gode slaget.
Musikken er godt forankret i folketonene, og man kjenner igjen måten både Tveitt og Sæverud behandlet folkelige småstykker. Lyttermessig er dette altså en meget vennlig plate. Musikken er enkel å forholde seg til, og når den da blir framført med en levende tolkning fra Rune Alver, blir opplevelsen riktig så hyggelig. I tillegg er dette uten tvil musikk som mange kan ha glede av - ikke bare som tilhører, men også som utøver.
Johannes Midelfart Rivertz er en komponist ikke mange har hørt om. Han led den samme skjebne som mange andre komponister i sin samtid og havnet rett i glemmeboken. Han var komponist, jurist og lagdommer og han studerte klaver og komposisjon. I tillegg var han en aktiv organisasjonsmann, blant annet som formann i Filharmonisk Selskaps råd, ordfører i TONOs representantskap og styremedlem både i Den Norske Opera og i Norsk Komponistforening. Rivertz er tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull.
Så her kan man definitivt takke Rune Alvers innsats for at musikken igjen kommet frem i lyset.

På plata:
Tre Folkeviser, op. 3
Jappusdanser, op. 1
Spill og Dans, op. 2
Nordlandsk folkevis
Vals til Annemor
Vuggesang til Jappus

RUNE ALVER: Pianomusikk av Johannes M. Rivertz
LAWO Classics LWC1043 (2013)
Genre: Klassisk

Rune Alver (1957)

  • Født i Bergen
  • Utdannet ved Bergen musikkonservatorium og Norges Musikkhøyskole
  • Studerte i Paris med Vlado Perlemuter

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar