tirsdag 16. desember 2014

En barokkansk fornøyelse

Ketil Haugsand er uten tvil landets fremste utøver på cembalo - og hans dypdykk i musikken til den franske barokkomponisten Jean-Philippe Rameau er vel verd å låne øret til.

Det er 250 år siden Jean-Philippe Rameau (1683-1764) døde, og det er prisverdig at Haugsand gir ut denne dobbelt-cd'en med Rameaus samlede verk for dette fascinerende instrumentet.
Musikken er skrevet i perioden 1706 til 1741. Og vi får her tydelige eksempler både på Rameaus kompositoriske talent og utvikling.
Ketil Haugsand er en ettertraktet musiker og pedagog - og det er så flott at han gir av sin musikalske kunnskap til oss musikkelskere gjennom sine plateprosjekter.

Den unge Rameau må selv ha vært en fremragende cembalist. Rameau ga ut sin Premier Livre de Pièces de clavecin i 1706 og han viser en aldri feilende sans for harmonisk retning og sofistikert rytmikk i denne suiten av dansesatser, innledet med et preludium.
Det skulle gå nesten 20 år før Rameau kom med sin andre bok med cembalostykker. I Pièces de Clavecin fra 1724 viser han stor stilistisk utvikling. Han har også skrevet en rekke kantater og blitt ytterligere interessert i teater. Rameaus siste samling Pièces de Clavecin en concerts kom i 1741 og var skrevet som et kammerverk for cembalo og to melodiske instrumenter. Komponisten understreket selv at hvert stykke også kunne spilles av bare cembalo – uten at musikken ville miste sin ekspressivitet av den grunn.

På denne dobbelt-cd'en finner du:
«Premier Livre de Pièces de Clavecin»
«Pièces de Clavecin avec une Méthode pour la Mécanique des Doigts»
«Nouvelles suites de pièces de clavecin avec des remarques sur les différens genres de la Musique»
«Pièces de clavecin en concert» (version pour clavecin seul)

JEAN-PHILIPPE RAMEAU: Piéces de Clavecin
Ketil Huagsand, cembalo
Simax Classics PSC1345 (dobbelt-cd)
Spilletid: 149:50

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar