lørdag 20. desember 2014

Orgelbrus i Nidaros

Hensikten med å presentere denne platen er i følge plateselskapet å skape litt nysgjerrighet rundt det store instrumentet som er plassert i kirker rundt om. Denne innspillingen er gjort på Steinmeyer-orgelet i Nidarosdomen - et nyrestaurert sådan. Og det er intet å si på klangen som strømmer ut av høytalerne.Orgelet er opprinnelig fra 1930 og er ett av de aller største katedralorglene i Europa. Bare rett og riktig at et slikt praktinstrument skal holdes i hevd. Og da man i 2014 kunne gi dette instrumentet sin andre dåp ble det avslørt en utrolig klangprakt.
Det er domkantor Magne H. Draagen som sitter på orgelkrakken, og her har han virkelig plukket musikk som står godt til dette orgelet.
Mindre verk av Grieg, Dupré, Howells, Widor, Reger, Hovland, Dubois, Ludvig Nielsen, Karg-Elert, Sandvold, Eben, Händel og Gigout er alle med på å vise frem de kvalitetene dette orgel har.
At domkantoren også stortrives ved klaviaturet er lett å få «øret» på.
Dette er en plate uten de store orgelverkene, men gir et fint lite blikk inn i orgellitteraturens verden og hvilke muligheter man har på dette instrumentet.

MAGNE H. DRAAGEN: The Steinmeyer Organ
LAWO Classics LWC1075 (2014)
Spilletid: 78:51

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar