onsdag 26. august 2015

Cikada: Den enkle klangen

Britiske Laurence Crane (f. 1961) blir her portrettert med åtte mindre verk for forskjellige kammergrupperinger. Og det er det norske ensemblet Cikada som står for presentasjonen av en komponist som dyrker det enkle og vakre i sitt skapende.

Musikken til Crane innbyr til ro og funderinger. Ingen ting går fort i denne samlingen av minityrer, der det enkle på en måte yndes fram til en nesten opphøyet opplevelse. Dette er selvsagt mye takket være de dyktige musikerne som inngår i Cikada. Og de har tid til virkelig å bli kjent med denne komponisten.
Ensemblet begynte i 2011 å framføre Cranes musikk, og med denne innspillingen lages det et spennende portrett av en spesiell komponist.
Komponisten selv sier ...«The material may seem familiar - perhaps even rather ordinary»..., og det er kanskje her - i all denne enkelheten at Cikada viser seg fram fra en av sine mange fine sider. For uten musikernes varhet, inderlighet og evne til å forstå, kunne denne platen blitt en nesten kjedelig opplevelse.
Musikerne tar frem det beste i seg selv på denne innspillingen - og platas 55 minutter fyker av sted - på tross av musikkens usedvanlige ro. Og ja, et par gode høretelefoner anbefales - da oppleves musikerne så nærme som de fortjener.
All musikken er skrevet mellom 1992 og 2007.

På plata:
«Simon 10 Holt 50», «Sparling», «Riis», «Four Miniatures», «Come Back to the old Specimen Cabinet John Vigani, John Vigani part I», Erki Nool», «Trio», «Estonia».

Musikere:
Anne Karine Hauge, fløyter
Rolf Borch, klarinett
Bjørn Rabben, slagverk
Kenneth Karlsson, klaver
Christian Eggen, elektrisk orgel
Karin Hellqvist, fiolin
Johannes Martens, cello

CIKADA: «Drones, Sclaes and Objects»
Musikk av Laurence Crane
LAWO Classics LWC1083 (2015)
Genre: Samtidsmusikk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar