mandag 31. august 2015

Telemark Messingensemble: Klangfargeri!

Med undertitler som «Ignition», «Chorale», «Shutdown», «Eg fekk liv i ein gammal maskin» og «Møtte sju melodier på tur», kan man trygt si at møtet med Telemark Messingensemble og de to komponistene Klaus Sandvik (f. 1966) og Øyvind Torvund (f. 1976) er en opplevelse.

Plata innledes med Klaus Sandviks «Pop Machiery». Pop er kanskje å dra det vel langt, men her servers ørene beskrivende musikk for gamle industrihaller. Og fantasiene musikken setter i gang sparkes rundt fra dampdrevet maskineri, hylende turbiner og oljesølende tannhjul til de mektige byggverk som industrien har skapt. Industriens katedraler kan man tenke seg - og på mange steder rundt om i landet skapes det musikk i slike enorme bygg - så «Pop Machinery» er definitivt musikk som kommer høyt på gjenbruksskalaen. Og i denne framførelsen viser Telemark-musikerne - under ledelse av Trond Korsgård - at de har skapt en homogent og fint ensemble.
Platas andre verk er  «Sju melodiar på tur» av Øyvind Torvund. I motsetning til Sandviks stykke, som på mange måter skaper monumentale linjer i musikken, så er Torvunds stykke mer abstrakt. Han tar ikke bare med seg perkusjon i musikken, men også elektronikken. Så her er det en større grad av uforutsigbarhet som gjelder, og det må sies at musikerne behersker også denne typen musikken på en meget god måte. Tittelen «Sju melodier på tur» gir et lite hint om at dette er mer humoristisk musikk og verket står i fin kontrast til Sandviks stykke.
Solist på platas to verk er slagverkeren Heming Valebjørg, som til daglig trakterer slagverket i Oslo Filharmoniske orkester.

Telemark Messingensemble består av 10 profesjonelle musikere, hvor de fleste arbeider som frilansmusikere i Telemark. Ensemblet har tidligere bestilt en rekke nye verk for denne besetningen.

TELEMARK MESSINGENSEMBLE: «Pop Machinery»
Musikk av Klaus Sandvik og Øyvind Torvund
Dirigent: Trond Korsgård
Grong Musikkproduksjon GMP15018 (2015)
Genre: Samtidsmusikk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar