søndag 7. februar 2016

Følsom Brahms

Det er ikke hver dag Brahms verk blir tolket av en norsk pianist på plate. Nils Anders Mortensen har gjort det - og det gir deg en meget flott lytteropplevelse.


Det er Johannes Brahms (1833-1897) utrolig flotte «Klaversonate nr.3» op.5 som er pent pakket inn med hans «2 rapsodier» op.79 og «Ballade» op.10 nr.1 i hver sin ende. Og Mortensen formidler denne musikken på en ytterst delikat måte.
Brahms skrev sin tredje sonate i 1853 - bare 20 år gammel. Det er modent verk den unge Brahms har skapt, der man skjønner hvor store talenter den tyske komponisten også måtte ha som pianist på den tiden. For musikken er virtuos og leken, og når den unge Brahms også behersker utformingen av de fem satsene, blir utgangspunktet spennende.
Nils Anders Mortensen klarer virkelig å gi musikken et godt liv på denne innspillingen. Musikken er romantisk og oser av sprudlende liv, noe Mortensen til fulle formidler fordi hans spill gir musikken tid til å puste. Slikt blir det flott kunst av.
Året etter at Brahms komponerte klaversonaten, skrev han de fire balladene som utgjør op.10. Platen avsluttes med den første av disse - den såkalte «Edward-balladen», et riktig så tendert verk.
Platens innledende rapsodier er berømte - og Mortensen gjør på ingen måte skam på norske pianister med disse tolkningene. Her opplever vi lekenhet og pianistisk spenst i massevis.
----
Nils Anders Mortensen har tidligere gitt ut solo-platen Im Freienmed Griegs g-mollballade og verk av Debussy og Bartók. I tillegg har Mortensen flere utgivelser bak seg sammen med bassisten Knut Erik Sundquist og sangeren Marianne Beate Kielland (Grammy-nominasjon i 2012). Han framførte Griegs a-mollkonsert ved den tradisjonelle avslutnings-konserten på Festspillene i Bergen i 1998, og i 2004 mottok han Robert Levins minnepris.
NILS ANDERS MORTENSEN: «In finstrer Mitternacht»
LAWO Classics LWC1084 (2015)
Spilletid: 58:22

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar