tirsdag 2. februar 2016

Fasinasjonen med lyd

Song Circus formidler her et fasinerende lydlandskap signert komponistene Ruben Sverre Gjertsen og Ole-Henrik Moe. Musikken - eller det klangskapende, er både vanskelig og enkelt å lytte til - det kommer helt an på hvilket modus lytteren er i.

Dette er med andre ord musikk som man ikke setter på for å ha som bakgrunn til en kaffekopp. Vel, kanskje man kan det også, men denne verdenen av klanger krever en del av lytteren. Og det er enkelt å rettferdiggjøre mange lytter-runder. Det fortjener denne innspillingen.

Det er to vidt forskjellige verk som her er presentert. «Landscape with figures» av Ruben Sverre Gjertsen er et univers der komponisten bruker både elektronikk og menneskets stemme. Musikken er, i følge cd-boka, nøye notert og komponisten har brukt en rekke teknikker som fordrer stor innsikt i sang, og krever utrolig mye av utøverne. Resultatet er også meget godt, og man blir egentlig aldri ferdig med dette tre kvarter lange verket.
Ole-Henrik Moe er platas andre komponist. Han har skapt et akustisk vokalverk, «Persefone», inspirert av Morton Feldman. I likhet med Gjertsen bruker også Moe mikrotonalitet i sin komposisjon, noe som på mange måter er med på å utvide stemmens fleksibilitet. Verkets første del er på mange måter genialt satt. Her snakker vi om å lytte til musikkens langsomme vesen.
Song Circus er en vokalgruppe som virkelig imponerer på denne platen. Her legges det for dagen en stemmekontroll og virtuositet som er stor.
Song Circus er: Stine Janvin Matland, Maria Norseth Garli, Liv Runesdatter, Anita Kaasbøll, Eva Bjerga Haugen og Rønnaug Bakke.

På slike produksjoner kommer også de magiske grepene til lydguruene i plateselskapet 2L til sin rett.

SONG CIRCUS: «Anatomy of Sound»
2L 117 (2015)
Spilletid: 57:00

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar