mandag 29. februar 2016

Ny blåserfryd

Oslo Kammer-akademi er ute med sin tredje plate. Denne gangen er det harmonimusikk fra vår egen tid som er lydfestet. Og det blir frydefull lytting, der musikerne markerer seg som et internasjonalt toppensemble.Musikken er av Gideon Klein (1919-1945), Johan Kvandal (1919-1999), Isang Yun (1917-1995) og Magnar Åm (f. 1952). Og platen er fin lagt opp, med to verk (Klein og Kvandal) - der man fremhever melodien og rytmen og samtidig tar fram blåsernes egenartede klang, til Yun og Åms musikk - som befinner seg i en den andre enden av skalaen.
Kvandals «Night Music» op.57 og Kleins «Divertimento» er utrolig underholdende musikk, med fine temaer og morsom rytmikk. Her viser Oslo Kammerakademi seg frem som et spillende ensemble som serverer lytteren en blåserklang som sitter. Kvandals verk er ett av hans virkelig gode, og med slikt eminent spill er nok dette undertegnedes favoritt fra denne produksjonen.
Isang Yuns «Wind Octet with double bass ad libitum» er mer bygd opp rundt klanger, noe kammerakademiet også får frem på en nydelig måte.
Og det er et forholdsvis nytt verk som avslutter plata. «den første venleiken» fra 2012 av Magnar Åm er et vennlig verk, der lytteren blir tatt inn i en komponists filosofiske forankring.
Oslo Kammerakademi, under sin kunstneriske leder David Friedemann Strunck, legger lista høyt med denne innspillingen. De favner her musikk som ikke hver dag finner veien til et publikum, noe som er meget prisverdig.
Musikk skal røre et lyttende publikum - det gjør denne innspillingen, Bravo!

OSLO KAMMERAKADEMI: «the first beauty»
LAWO Classics LWC1093 (2015)
Spilletid: 74:57

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar