mandag 4. juli 2016

Minimalistisk og vakker musikk - fantastisk solist!

Fiolinisten Peter Herresthal er igjen i søkelyset med riktig så gode innspillinger. Og det er et flott samarbeid med Stavanger Symfoniorkester som legges for dagen.

Denne gangen er det musikk av Ørjan Matre (f. 1979) og Henrik Hellstenius (f. 1963) som er lydfestet.
Vi skal altså inn i den norske samtidsmusikken og til to ganske så betydelige komponister her hjemme. De er representert med to verk hver på denne innspillingen. Og la det være sagt med en gang - man blir imponert over både komponister og musikere. OG - musikken er definitivt ikke farlig å låne øret til.
Samtidsmusikk har en tendens til å bli utmeldt av lytterne, men igjen viser en innspilling med nyere musikk at opplevelsen er både interessant og spennende.
Platen åpner med Henrik Hellstenius «Like Objects in a dark room» fra 2007. Dette underfundiske stykket musikk henter inspirasjon fra blant andre Salvatore Sciarrino og Bernd Alois Zimmermann og er et sant lite oppkomme av spennende klanger og rytmer.
Så følger Hellstenius fiolinkonsert «In memoriam» (2013), som er skrevet til minne om hans far. Og her er det Peter Herresthal og hans fiolin viser frem musikkens dybde - i all sin minimalisme. Et rørende stykke musikk.
Ørjan Matres «Konsert for solo fiolin og orkester» fra 2014 er et virtuost sykke musikk, der Herresthals fiolinspill er både djervt og sublimt. Samspillet med orkesteret er i likhet med platas tre andre spor drivende godt.
Så avsluttes det hele med Matres «PreSage» fra 2013 - et klangverkeri som er en fryd å lytte til. Dette verket, som ble bestilt av Oslo-filharmonien har et klangteppe som gjør en hver ny gjennomlytting til en ny opplevelse. En stor takk rettes også til maestro Rolf Gupta som leder orkesteret med stor dyktighet.
Dette er spennende, intrikat og vakkert. Joda - samtidsmusikk kan være av det vakre slaget!!!

HENRIK HELLSTENIUS / ØRJAN MATRE: Fiolinkonsert og orkesterverk
Peter Herresthal, fiolin
Stavanger Symfoniorkester - Rolf Gupta (dirigent)
BIS-2152 SACD (2016)
Spilletid: 69:55

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar