onsdag 27. juli 2016

Dansk samtidmusikk med Oslo-filharmonien

Per Nørgård (f. 1932) er en særdeles spennende komponist og en av de toneangivende i Norden i dag. Det danske plateselskapet DaCapo startet i 2008 et arbeid med å gi ut Nørgårds åtte symfonier. Et arbeid Oslo-filharmonien bidrar til på en spektakulær måte.Nørgårds musikk er ingen superenkel nøtt å knekke, men hans klangbehandling, satsenes oppbygging og hans fine evne til å skape små solistiske åpenbaringer gjør at lyttingen blir en opplevelse. Nå skal det også sies at denne musikken krever sitt orkester og sin dirigent - og Oslo Filharmoniske orkester har den best tenkelig maestro på dirigentpulten - John Storgårds.
Plateselskapet DaCapo innledet innspillingen av Nørgårds symfonier i 2008 der Thomas Dausgaard dirigerer Danmarks Radio symfoniorkester i den tredje og syvende symfonien. I 2014 følges denne opp av Wien filharmoniske orkester - ledet av Sakari Oramo som presenterer symfoni nummer en og åtte - og det hele avsluttes nå med to plater der Oslo-filharmonien dirigeres av John Storgårds - intet dårlig selskap å havne i for Oslo-orkesteret.
Den fjerde symfonien er inspirert av den schizofrene sveitsiske kunstneren Adolf Wölfli, mens den femte symfonien beskriver - med stor fantasi - naturens voldsomme krefter når de slippes løs.
Oslo-filharmonien fremstår som et særdeles samspilt orkester i denne innspillingen og bekrefter at orkesteret holder et meget høyt nivå også når det gjelder framføring av samtidsmusikk,
Det må også sies at lydopplevelsen på denne innspillingen også er av det meget gode slaget.
Den fjerde symfonien ble skrevet i 1981, mens den femte ble skrevet i 1990.

PER NØRGÅRD: Symfoni nr.4 & 5
Oslo Filharmoniske Orkester - John Storgårds
DaCapo SACD (2016)
Spilletid: 56:03


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar