torsdag 9. mars 2017

I en ukjent verden

«Hermafroditten» er en spesiell reise. Både i tematikken som Olav Anton Thommessen (f. 1946) tar opp i denne kammeroperaen og i den musikalske reisen - som solister og Oslo Sinfonietta presenterer på strålende vis.Det er rundt 40 år siden dette verket så dagens lys.  Thommessen har vevd sammen en særdeles spennende musikalsk opplevelse.
Kammeroperaen Hermafroditten består av syv frittstående kammerverk, som til sammen utgjør et scenisk hele, med tekster av D. H. Lawrence, Isidore Ducasse og fra den gnostiske teksten «Det hemmelige evangelium etter Markus». Verket er formet som en ballett-opera for seks solosangere, to skuespillere, dansere og kammerorkester.Det er et imponerende stykke arbeid som ligger bak denne innspillingen. Solistene gjør en fremragende innsats - og igjen så sendes det mange blomster til dirigent Christian Eggen - som igjen sørger for at nyere norsk musikk får sin plass i det musikalske landskap hos lytteren.
Som formidler av samtidsmusikk er Oslo Sinfonietta ett av våre viktigste ensembler. Deres fremførelser er av ypperste kvalitet - og ensemble og dirigent er en viktig aktør både nasjonalt og internasjonalt.

Om operaen:
Operaen følger hermafrodittens dramatiske reise i selverkjennelse. Hermafroditten bærer i seg en syntese av det maskuline og det feminine. I den rituelle overturen «Det hemmelige evangelium» tolkes historien om Lazarus oppstandelse som en allegori på den våknende seksualitet i hovedpersonen. Det indre seksuelle mennesket – den kvinnelige siden, eller anima – våkner, og dette fører til erkjennelse av nye sider ved ens personlighet.

Solister:
Eir Inderhaug (resitasjon, sopran), Isa Katharina Gericke (sopran), Anna Elisabeth Einarsson (mezzosopran), Nils Harald Sødal (resitasjon, tenor), Espen Fegran (baryton) og Ketil Hugaas (bass)

OLAV ANTON THOMMESSEN: «The Hermaphrodite», en kammeropera
Solister - Oslo Sinfonietta - Christian Eggen
AURORA ACD5049 (2016)
Spilletid: 104.13 (2 cd)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar