søndag 19. mars 2017

«Den nye» sangens utfordringer

Marianne Beate Kiellands stemme er en liten juvel i den norske sangskatten. Og når hun får komponister til å skrive musikk til seg - tre vidt forskjellige komponister med forskjellige uttrykk og virkemidler - er det nødt til å bli en spennende lytteropplevelse.


Henrik Hellstenius (f. 1963), Helge Iberg (f. 1954) og Håvard Lund (f. 1970) fikk utfordringen av den norske mezzosopranen. Og platen - som også inneholder et flott verk av Edvard Hagerup Bull (1922-2012), er blitt et godt musikalsk dokument på den moderne lied.
Kiellands stemme er av det særdeles gode slaget. Og den passer usedvanlig godt i denne innspillingen av stort sett splitter nye verk for vokal og klaver.
Den nye sangen - hva er nå det? - I alle fall så passer disse fire verkene godt til Kiellands varme mezzo. Musikken er ørevennlig, og komponistenes behandling av klanger og rytmiske utfordringer gir hele plata et befriende godt inntrykk - som faktisk fører lied-tradisjonen et lite skritt videre her på berget. Så her har Kielland all grunn til å være meget fornøyd med et litt banebrytende arbeid.
Med seg på det musikalske laget har hun pianisten Nils Anders Mortensen - som igjen viser frem en musikalitet som er helt strålende. Her er det ikke snakk om å akkompagnere sangeren - i tradisjonell forstand - men å være medmusikeren. Og det fungerer så absolutt.
En plate som på en måte kan kalles nybrotts-arbeids-plate, Slikt trengs!

På plata:
Helge Iberg: «Liebeskleinelieder»
Henrik Hellstenius: «...as the last blow falls...»
Håvard Lund: «Brahmanische Erzählungen»
Edvard Hagerup Bull: «Gruk pour Soprane et piano» op.53b

MARIANNE BEATE KIELLAND / NILS ANDERS MORTENSEN: «The New Song»
LAWO Classics LWC1097 (2016)
Spilletid: 53.27

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar