fredag 14. juli 2017

Tolkninger som treffer godt

Bergen filharmoniske orkester har virkelig fått en god dose med britisk inspirasjon de siste årene. Dirigentene Edward Gardner, Andrew Litton og Andrew Davis setter sitt tydelige preg på orkesterets program og profil - og både musikere og det norske publikumet får virkelig et fint innblikk i musikken fra øyriket vest for oss.
Dette er den første av to innspillinger Bergen-filharmonien gjør med musikk av Ralph Vaughan Williams (1872-1958), en komponist undertegnede har meget stor sans for - ikke minst så er hans symfonier og den "lille" fiolinkonserten «The Lark Ascending» sentrale i britisk musikkliv - like mye som denne platas første kutt «Job - a Masque for dancing» - en ballett Vaughan Williams skrev i perioden mellom 1927 og 1930. Her maler komponisten frem de bibelske bilder i musikken på en måte som gjør at dette verket utmerket godt står på egne ben.
I likhet med en rekke andre komponister stoppet Vaughan Williams opp på ni symfonier. Og denne niende symfonien er etter min mening - ved siden av hans femte symfoni - noe av det fineste som er kommet fra denne komponistens hånd.
Bergen-filharmonien imponerer igjen med en solid innspilling. Orkesterets klang er delikat - og musikere og dirigent får samspillet til å fungere godt.
Dirigenten Andrew Davis kan selvsagt denne musikken "baklengs" og jeg vil egentlig påstå at det britiske klanglynnet passer norske musikere veldig godt.
Takk!

RALPH VAUGHAN WILLIAMS: «Symfoni nr. 9 i e-moll» og «Job - a Masque for dancing»
Alexander Kagan, fiolin - Sigurd Melvær Øgaard, orgel (Job)
Martin Winter flugelhorn (Symfoni nr.9)
Bergen Filharmoniske orkester - Andrew Davis
CHANDOS CHAN5180 (2017)
Spilletid: 77.02

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar