mandag 9. juli 2018

Resultatet av god lyd og godt spill

Noen ganger kommer det en plate som man nesten rister på hodet av. At det er slagverkkomposisjoner av den gresk-franske komponisten og arkitekten Iannis Xenakis (1922-2001) og amerikanske Morton Feldman (1926-1987) som setter lydanlegget i stua på en ultimat test føles helt riktig.

Nå skal selvsagt ikke dette lille innlegget handle om lyden som teknikere og produsent hos Lindberg Lyd har skapt, men mest om den fantastiske formidlingen av disse ikoniske slagverkstykkene til de to store komponistene som virket i det forrige århundre.
Det er Kjell Tore Innervik som trakterer et arsenal av slagverkinstrumenter på denne platen. Og man trenger ikke være hverken slagverkentusiast eller «samtidsmusikknerd» for å la seg forføre av de tre komposisjonene som er med på platen.
For det er smått imponerende spill Innervik legger for dagen. Her ligger det ikke bare intens øvelse bak, men når man er så heldig å få glimt av komponistenes partiturer, så aner man at det ligger et dypt og langt studium bak denne innspillingen.
Platas tittel - «Utopia» sier egentlig mye om den opplevelsen du får foran høyttalerne.
OK da... lyden på denne innspillingen viser hvor viktig for formidlingen det tekniske kan være. Fra det svakeste svake - til eurptive utbrudd - fanges og serveres sofalytteren på strålende vis.

De drøye 46 minuttene som denne platen varer fyker avgårde i et delikat klanglig univers med herlige suggererende rytmiske tildragelser.

På platen:
Iannis Xenakis: «Psappha - 2nd persona» + «Psappha - 1st persona»
Morton Feldman: «The King of Denmark»

KJELL TORE INNERVIK: «Utopia»
Musikk av Iannis Xenakis og Morton Feldman
2L 141 (2018)
Spilletid: 46.02

Lydformater:
5.1 DTS-HD MA 24/192 kHz
5.1.4 Dolby Atmos 48 kHz
2.0 LPCM 24/192kHz
5.1.4 Auro-3D 96kHz

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar