lørdag 14. juli 2018

«...i de rette hender»

Det er av det gode når kunstneren selv innleder i cd-heftet med sin historie og sine betraktninger om platen. At hun har fått Aage Kvalbein til å bidra med skriverier rundt musikken og komponistene er også verdifullt og er med på å spenne forventningene til platen som formidler klangen til en strålende cellist.

Frida Fredrikke Waaler Wærvågen. Du har helt sikkert hørt henne spille, enten som solist med våre ledende orkestre, eller som kammermusikker - og om du har funnet frem til musikk med Ensemble Allegria, så har du fått oppleve hennes spill.
På denne solo-platen så har hun funnet frem fem sentrale verk for dette varme og delikate instrumentet.
Fra samtidsklangene i Arne Nordheims «Clamavi» - via musikken til Sparre Olsen, Sommerfeldt og Monrad Johansen, til cellosonaten til Edvard Grieg som «alle» cellister har på sitt repertoar. Hun favner vidt i sitt program og hun favner vidt i sitt spill. Hun har hentet lærdom fra cellister som Truls Mørk, Frans Helmerson og Torleif Thedén - og ikke minst fra sin mangeårige lærer og mentor Aage Kvalbein.
Mikset sammen med sin egen musikalske kraft, er denne platen en opplevelse - både i det musikalske tidsspenn, samt i musikalitet og virtuositet.
Denne utsøkte cellisten ga undertegnede små frysninger under gjennomlytting av Nordheims «Clamavi», et verk bygd opp som et rop og som Nordheim selv sa skulle spilles i hans egen begravelse. Hennes spill er sprudlende i Sommerfeldts lille suite - og hun tolker de nasjonalromantiske verkene til Monrad Johansen og Grieg på utsøkt vis.
Platen innledes med den melankolske og vakre Metamorfosen til Sparre Olsen - et verk som sammen med Nordheims «Clamavi», til fulle viser hvor inderlig dette instrumentet kan klinge i de rette hender.
Wærvågen har med seg pianisten Ingrid Andsnes på verkene til Monrad Johansen og Grieg - noe som er et utsøkt musikalsk samarbeid!
Ett ord er nok vedrørende denne platen: Bravo!

På platen:
Carl Gustav Sparre Olsen (1903-1984): «Metamorfose» op.80 nr.2
Øistein Sommerfeldt (1919-1994): «Mini-suite for cello solo» op.43
Arne Nordheim (1931-2010): «Clamavi» (1980)
David Monrad Johansen: «Suite for cello og piano» op.24
Edvard Grieg (1843-1907): «Sonate for cello og piano» op.36

FRIDA FREDRIKKE WAALER WÆRVÅGEN: «Metamorfose»
LAWO Classics LWC1150 (2018)
Spilletid: 66.021 kommentar:

  1. Gratulerer med utgivelsen i sommerheten. Ser frem til å lytte til dere.

    SvarSlett