fredag 12. juni 2020

Romantikk og lieder

Robert Schumann (1810-1856) var en av de store komponistene i den midterste perioden av romantikken. På denne platen gir to av landets fineste stemmer oss noen av de mest kjente samlingene fra denne komponisten.

Norge har fostret en rekke strålende sangere, som også har en stor stjerne internasjonalt. På denne platen er det lied-kunsten som formidles av mezzosopranen Marianne Beate Kielland og barytonen Johannes Weisser, med en av landets dyktigste akkompagnatører Nils Anders Mortensen ved pianoet..
Stillhet - ro i sjela - og gjerne et glass rødvin er nesten obligatorisk nå man setter seg til med en slik plate.
Det krever «fingerspitzgefühl» å gi seg i kast med denne kunstformen og når det er sagt - så er det bare å hengi seg til en times nytelse i selskap med tre meget gode formidlere. Kielland og Weisser tilhører den absolutt toppklasse og de står gjerne foran et orkester i det riktig store formatet, men også i det lille formatet, der Schumanns lieder befinner seg. Platen er lett å like, det er Schumanns fine sanger det er snakk om - likevel synes jeg at Kiellands stemme passer hakket bedre inn i denne lied-verden enn Weissers. Likevel - begge fremviser (som vanlig) en nydelig stemmeprakt - og de gir disse liedene et meget fint liv på denne innspillingen.
Kielland har nå rukket å gi ut mer enn 50 plater og er i likhet med Weisser meget ettertraktet både i Europa og Amerika.
Denne innspillingen bør absolutt gli inn den klassiske samlingen din!

På platen:
«Frauenliebe und -leben» op.42
«Liederkreis» op.24
«Gedichte der Königin Maria Stuart» op.135
+ «Der Nussbaum», «Die Lotosblume», «Widmung» og «Du bist wie eine Blume» fra samlingen «Myrthen» op.25

ROBERT SCHUMANN: Lieder
Marianne Beate Kielland, mezzosopran - Johannes Weisser, baryton
Nils Anders Mortensen, piano
LAWO Classics LWV1197 (2020)
Spilletid: 59.45

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar