onsdag 24. juni 2020

Kjærlighet til musikken

Sju år og en rekke imponerende konserter og innspillinger er over. Det musikalske Norge hadde nok ønsket en helt annen avslutning på Petrenkos engasjement hos Oslo-filharmonien enn en total nedstenging av orkesterkonserter. Men som et plaster på såret kommer dirigent og orkester med en strålende innspilling med musikk av Nikolai Rimsky-Korsakov.

Petrenko er tilbake hos Oslo-filharmonien allerede i januar og mai 2021, så det blir anledning - får man håpe - til å oppleve samspillet mellom denne russiske stjernedirigenten og Oslo-filharmonien igjen.
Nå er det altså en ny plate som er lansert, og her kan vi nyte to av Rimsky-Korsakovs blendende mesterverk «Capriccio Espagnol» og «Scheherazade», i tillegg til den kanskje litt mindre kjente «Russisk påskeovertyre». Det som slår meg når denne platen snurrer er den formidlerglede som oppleves selv gjennom en rekke høyttalere i stua. Det er nesten så man får den berømte "live-følelsen" i de 75 minuttene platen varer.
Og her er det nok å glede seg over. Gruppenes samspill, det orkestrale driv, klangbehandlingen og ikke minst konsertmester Elise Båtnes sine fantastiske soloinnslag i «Scheherazade». Hun spiller med en enorm innlevelse, som virkelig smitter over til sofa-lytteren.

«Capriccio Espagnol» er akkurat den festen vi forventer. Høy instrumentføring og sprellende klanger, godt regissert av en dirigent i storform.

Et dypdykk i Rimsky-Korsakovs religiøse tonemaleri «Russisk påskeovertyre» tolkes av dirigent og orkester slik et riktig russisk tonemaleri skal formidles. Det er maleriske klanger, litt dystert, men med en femdelt rytme som pirrer. Komponistens oppvekst i Tikhvin - omgitt av en rekke klostre - må ha spilt en rolle i skapende av dette verket, og orkesterklangene komponisten skaper er særdeles fascinerende.

Dette er tre verk som er berømte, og Oslo-filharmonien gjør det de kan best. De formidler sitt fantastiske samspill og kjærligheten til musikken sammen med en særdeles dyktig maestro!

På platen:
«Capriccio Espagnol» op.34
«Russisk påskeovertyre» op.36
«Scheherazade» op.35

NIKOLAI RIMSKY-KORSAKOV: Orkesterverk
Oslo Filharmoniske orkester, Vasily Petrenko (dirigent)
LAWO Classics LWC1198 (2020)
Spilletid: 74:57


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar