tirsdag 9. mars 2021

Ut i verden med norsk nasjonalromantikk

 


Ragnhild Hemsing er ikke akkurat et ubeskrevet blad ute i den store musikalske smeltedigelen. Og denne produksjonen bør treffe både et nasjonalt og et internasjonalt publikum. Her deler en av landets dyktigste felespillere sin musikk fra fedrelandet og benytter seg av både fiolin og hardingfele.


I det de første tonene av Johan Halvorsens versjon av Händels «Passacaglia» strømmer ut av høyttalerne, kan man vel kanskje si at det ble en omvei for undertegnede på vei til sofaen. For her er det hardingfela og celloen som er i samspill - en noe uvant, men absolutt heldig kombinasjon.

Og apropos Johan Halvorsen (1864-1935). Hemsing har også tatt med «Norsk dans nr. 2», «Veslemøys sang», den nydelige «La Melancolique» (basert på en melodi av Ole Bull), den usedvanlig vakre «Sarabande con Variazoni» samt elegien fra miniatyrene op.29. Og så presenteres en hardingfelevariant med ledsagende piano av «Bojarenes inntogsmarsj. Og under marsjens gang var i alle fall undertegnedes ører ikke helt fornøyd med akkurat det arrangementet. Men smak og behag. Resten av tolkningene som gjøres av Halvorsens musikk er nydelige.

Ragnhild Hemsing drysser videre med arrangementer fra Lyriske stykker op.54 av Edvard Grieg (1843-1907), samt noen fine små stykker av Johan Svendsen (1840-1911).

Men aller aller best likte undertegnedes ører seg da hun trakterer folketonene fra Telemark og Valdres på hardingfela. «Kjeringe i snødreve» er et herlig sprell - og minner ikke så rent lite om «Fanitullen». Vi møter også Myllarguten og en gamal bonde med klingende toner i Hemsings ypperlige hardingfelespill.

«Røta» er en plate som nok vil slå godt an både i inn- og utland. Både spillet og valg av musikk gjør den enkel å lytte til og enkel å like. Ragnhild Hemsing har med seg gode medspillere i Mario Häring (piano) og Benedict Kloeckner (cello).

RAGNHILD HEMSING: «Røta»
Berlin Classics - WDR Media Group (2021)
Spilletid: 63:30Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar