mandag 3. mai 2021

Nytt og vakkert!


 Gisle Kverndokk er en komponist med riktig så mange forskjellige jern i ilden. Han er like stilsikker i samtidens nyskapende klangverden som i musikalens teaterform. Og nå har han sannelig skapt noe som definitivt peker rett tilbake i tid, da romansen var den ultimate skjønnhet. Men stopp litt.....


På platen «Så kort ein sommar menneska har» kombineres sjangere. Ja vi hører elementer som kan passe på operascenen, i musikkteateret og på konsertscenen - ja til og med visen har han inkludert i det musikalske materialet som spinner rundt tekster av Liv Holtskog, Herman Wildenvey, Ruth Maier, Gunvor Hofmo og William Shakespeare. Ja til om med en liten smakebit fra «Jorden rundt på 80 dager» får vi ta del i, med tekst av Øystein Wiik.

Og så er det det med å beherske forskjellige musikkuttrykk. «Ocean Waves» skrevet til Oslo-filharmonien i 2019, operaen  «Den fjerde nattevakt» fra 2005, hans fine obokonsert og det fantasifulle stykket «Heksevirvler» er noe av det jeg har lyttet til gjennom årene - med stor fornøyelse, og så kommer altså en helt annen verden av Gisle Kverndokks musikalske skriverier med denne innspillingen. Det er smått fascinerende at det finnes så utrolig mange ideer hos denne komponisten. 

Det er "den evige duo" Marianne Beate Kielland og Nils Anders Mortensen som tolker Kverndokks musikk. Igjen så er det bare å sette seg ned å la lyden finne veien dit den skal. Kielland synger på sitt sedvanlige gode vis, og hun legger mye av tekstenes innhold inn i sine tolkninger. Og igjen er Mortensen en meget dyktig musikalsk ledsager i de 22 sangene vi får presentert.

Musikken på platen er vakker, og noen vil nok bare trekke på skuldrene av den musikalske stilen, men hvorfor ikke? Alt nytt behøver ikke å utfordre de musikalske grenser - noe kan trygt legge seg inn i tradisjonelle rammer - og rett og slett bare være vakkert.

På platen:
«Så kort ein sommar menneska har»
«Likevel er du her»
«Spør ikke om kjærlighet»
«Ruth Maier in memoriam»
«Bare dragen er fri»
«Vise»
«Song»
«Shakespeare-sonetter»
«Ave Verum»

Det er komponisten selv som har skrevet om musikken og tekstene i cd-heftet.

GISLE KVERNDOKK: «Så kort ein sommar menneska har»
Marianne Beate Kielland, mezzo-sopran
Nils Anders Mortensen, piano
LAWO Classics LWC1220 (2021)
Spilletid: 54:53

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar