fredag 17. desember 2021

«Alene» - en solistisk kommentar


 Bente Illevold gir oss tanker og klanger som opptar henne. «Alene» ble til under pandemiens første runde. Nå står vi i runde nr.4 - og musikken er der fortsatt - til trøst og forventning. «Alene» er både en øreåpner og en slags kommentar med henblikk på deler av verdens elendighet.


Solo eufonium. Smak på ordet. Litt ukjent kanskje? Vel eufonium er et instrument med en usedvanlig vakker klang. Bente Illevold har også evnen til, via dette instrumentet, en personlighet i sine tolkninger som er usedvanlig fine å lytte til.

Hun innleder «Alene» med musikk som opprinnelig er skrevet for cello, fløyte og fiolin. Hun har med hele Johann Sebastian Bachs «Cellosonate nr.2 i d-moll», utdrag fra Georg Phillip Telemanns «12 fantasier for fløyte solo», samt den berømte «Caprice nr.24» av Niccolo Paganini. En kan kanskje rynke litt på nesen av slik transponering, men lån disse stykkene øret og du vil oppdage at i alle falle musikeren får dette til å klinge slik som det skal - selv om komponistene har tenkt seg helt andre instrumentarier.

Siste del av plata er viet musikk av fire nålevende komponister - altså skal vi inn i et helt annet lydkammer. Og igjen blir jeg slått av instrumentets varme klang.

Vi blir tatt med inn i folketonens verden i musikerens egen komposisjon «Arv», litt samtidsmagi med musikk av komponisten Andrea Hobson, dansens flørtende musikaliteter fra Illevolds gamle musikklærer, samt en liten dose vakker melankoli signert Marcus Paus. 

Bente Illevold viser oss et instrument som gir lytteren godfølelsen. Plata er både interessant og spennende - og tanken hun har ved å kombinere barokkens fortreffelige tildragelser med nyere toner viser seg å være et godt grep. 

Sett av 54 minutter til denne plata - du vil ikke angre!

Program:
Johann Sebastian Bach (1685-1750): «Cellosuite nr.2 d-moll»
Georg Phillip Telemann (1681-1767): fra «12 fantasier for fløyte solo»
Niccolo Paganini (1782-1840): «Caprice nr.24 for solo fiolin»
Keith Elliott Robson: «Dance Suite for solo euphonium»
Andrea Hobson: «Inspired by Blue»
Bente Illevold: «Arv»
Marcus Paus: «Nocturno (Lockdown Lullaby)»

BENTE ILLEVOLD: «Alene»
AT-RECORDINGS (2021)
Spilletid: 54:17

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar