mandag 20. desember 2021

Eriksmoen på fransk


 En av landets fineste sopraner - Mari Eriksmoen - er ute med franske tildragelser på cd. I samspill med Bergen-filharmonien får vi et spennende musikalsk møte med kontraster.


Mari Eriksmoen er en sopran som har tatt mange operascener med storm de siste årene. At hun nå kommer med en "fransk" plate, et godt stykke utenfor operascenen er både spennende og morsomt.

Når jeg skriver morsom er det på bakgrunn av platas verk nummer to; utdragene fra «Chants d'Auvergne» av Marie-Joseph Canteloube de Malaret (1879 – 1957). Her blomstrer Eriksmoen og serverer 14 sanger med den største vokale selvfølgelighet - og tidvis med et glimt i øyet.

Sangene er nok forholdsvis ukjent for det vanlige norske klassiske øret, men Eriksmoens framføring trigger til å lete frem andre innspillinger av denne spennende franske komponisten.

Benjamin Britten (1913-1976) er en av de virkelig store engelske komponistene. Og Mari Eriksmoen har valgt å åpne denne platen med hans «Quatre Chansons francaises». Musikk Britten komponert i 15-16 års alderen. Smått imponerende her altså - både av Eriksmoens valg og ikke minst av Brittens skriverier - som langt på vei heller til den franske impresjonismen.

Brittens «Les Illuminations» op.18 er skrevet i 1939 og viser hvor moden Britten var allerede i midten av tyve-årene. Verket er et av de meste spilte stykkene til Britten - og her imponerer virkelig både sopran og orkester med en usedvanlig levende og ryddig formidling.

Her er det mange godbiter som kan fortrylle oss litt i en fin musikalsk opplevelse.

MARI ERIKSMOEN: Verk av Britten og Cantloube
Bergen filharmoniske orkester
Edward Gardner (dirigent)
Chandos CHSA5289 (2021)
Spilletid: 74:16

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar