torsdag 30. desember 2021

Helstøpt! En av våre mest fargerike og virkelig dyktige komponister er Henrik Hellstenius (f. 1963). På denne platen presenteres 3 nyere verk av ham, inkludert re-komponering av noen av Robert Schumanns sanger fra «Dichterliebe»

Det er virkelig spennende å lytte til hvilke klanger Hellstenius maner frem i Schumanns mesterverk. Dette er opprinnelig skrevet for vokal og piano, men her får vi opplevelsen for fullt orkester - og en særdeles vakker stemme i mezzosopranen Tora Augestad. Nå kan man si hva man vil om arrangering og re-komponering av eldre musikk. Men akkurat her mener jeg Hellstenius har truffet godt i å skape en nysgjerrig og spennende verk basert på Schumanns musikalske skriverier.

Likevel - det er platas to andre verk som virkelig fanger. Tora Augestad er igjen solist i «As if the law is everything», med tekster av Øyvind Rimbereid. Her er det ordet lov som er tema - menneskets lover, naturens lover og lovene om kriminalitet. Her får vi sju interessante satser som alle bringes lit live av Augestads fascinerende stemme. Hennes klang og volum bærer tekst og musikk slik at formidlingen gir lytteren en spesiell god opplevelse.

Platas tredje verk er et bestillingsverk fra klarinettisten Diego Lucchesi, som til daglig befinner seg i Bergen filharmoniske orkester. Og her møter vi et verk - og en solist som skaper de utroligste klanger med sitt instrument - bassklarinetten. Musikken er både spennende, litt skummel, men også morsom å lytte til. Solostemmen foredras på et utsøkt sett av Diego Lucchesi.

Det er Edward Gardner som leder Bergen-filharmonien i dette spennende lyduniverset til Henrik Hellstenius.

På plata:
«As if the law is everything»
«Robert Schumanns Diechterliebe» (re-komponering)
«Still Panic», konsert for bassklarinett og orkester

HENRIK HELLSTENIUS: Past & Presence
Tora Augestad, mezzos
opran

Diego Lucchesi, bassklarinett

Bergen filharmoniske orkester - Edward Gardner (dirigent)
LAWO Classics LWC1229 (2021)
Spilletid: 62:13


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar