søndag 21. august 2022

En «naken» Marcus Paus


 Her møter vi igjen en komponist som ikke er redd for å utlevere sine tanker - sine ideer - og.... sin motgang. Musikken til Marcus Paus (f. 1979) er alltid interessant, enten lytteren er "enig" i hans musikalske uttrykk eller ikke.


 For å gi seg selv en slags tilnærming til denne komponisten er det kjekt å titte ham litt i kortene. Paus har en far (Ole - som er representert på denne platen med sin gjendiktning av leddene i «Requiem») som jeg vil si har satt farge på Marcus sin musikalske oppvekst. Han har også en bakgrunn som progrocker - og han har utviklet - for å si det pent - sin egen stil.

Paus går på mange måter på tvers av det som er "riktig musikk", noe som er befriende. Derfor er det alltid med spenning et nytt verk eller en ny plate av Paus skjerper undertegnedes sanser.

Platen innledes med det første av tre mindre klaververk med tittelen «Memento Mori». Disse virker som et slags tynt lim i denne platen og sørger for en fin kontrast i de resterende verkene som framføres av bassen Knut Stiklestad, foruten pianisten Knut Erik Jensen.

 «Trisyn» med tekster av Cornelius Jakhelln viser med all tydelighet hvor Paus vil med sin musikk. Han vil leke, han vil provosere og han vil formidle sin musikalske idéer. At Paus også rapper musikalske snutter fra andre steder er så absolutt innafor.

«Læreren som ikke ble» er et slags "rasende" innlegg på Paus sine musikalske skriverier - signert hans tidligere komposisjonslærer ved Norges Musikkhøgskole. Bare å publisere brevet i sangens form er et strålende godt svar på tiltale.

Platen avsluttes med hans «Requiem» fra 2014 - gjendiktet av Ole Paus. Her blottlegges både tekst og musikk i en særdeles nedtonet versjon for kun bass og piano. Et nakent og enkelt verk, men fullt av intensitet - helt i tråd med den formidling Paus ønsker å gi.

MARCUS PAUS: «Requiem - Trisyn - Læreren som ikke ble»
Knut Stiklestad, bass - Knut Erik Jensen, piano
mtgmusic MRG30305 (2022)
Spilletid: 55:45

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar