søndag 11. september 2022

Rått fra Glorvigen


 Bandoneon. Bare ordet vekker nysgjerrighet. Og når det kobles til en av landets eminente musikere, samt en knippe dyktige gjestemusikere, legges lista høyt. Når du åpner cd-heftet lyser også navnet Jan Erik Vold mot deg. Det må bare bli rått og spennende.


Per Arne Glorvigen (f. 1963) er en kunstner av stort format. Hans bandoneonspill gir selvsagt assosiasjoner til tangoens rike litteratur - og den første og siste delen av plata er viet dette fascinerende instrumentet samt det fantastisk gode Quator Diotima. En strykekvartett der musikerne og Glorvigens spill introduserer oss for hva kontraster kan skape av lytteropplevelser. Glorvigen kaller musikken sin Tangst - en kombinasjon av tango og ordet angst. Og som har selv sier «....eg brukar ofte krasse samklangar som tritonus og sekundar...», så er ordet Tangst riktig så fornøyelig korrekt. Her er det bare å lytte til de to verkene «Violent Tenderness» og «Polaco», og la seg forføre av både musikalsk eleganse og en slags skrekkblandet frydefull musikkopplevelse.

«Kykelipi» er en diktsamling av Jan Erik Vold fra 1969. Poeten er ikke akkurat den som går stille i dørene og i denne samlingen er det noen riktig så fornøyelige titler å ta inn over seg; «Verdens veier», «Ordprøven (Selvdigger)», «Ta vare», «Poeten og verden (Det er ikke jeg som er syk)» er alle strålende og skjeve blikk på samfunnets forskjellige farger. Og når det toppens med «Pornodiktet», «Gnorekvadet» og det sagnomsuste diktet «Kulturuke», kan du gjøre som undertegne - gi deg ende over!

Takk Glorvigen - for å bringe samtidsmusikk, smilet og høykulturell poesi inn i hverdagen igjen - eller hva sies om poetens;
«- og fluene surra og myggen den beit
men like forbanna satt'n Johan og dreit».

Slik utedasspoesi med tilhørende musikalske tildragelser blir man i godt humør av!

PER ARNE GLORVIGEN: Violent Tenerness/Kykelipi/Polaco
Per Arne Glorvigen, bandoneon - Bernt Ola Volungholen, baritone (og lurk) - Christian Ihle Hadland, piano - Øyvind Gime, cello - Quator Diotima
LAWO Classics LWC1240 (2022)
Spilletid: 68:21

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar