tirsdag 6. september 2022

Et godt pianistisk håndverk
 Oda Voltersvik er en av de dyktige yngre pianistene som fargelegger musikkens landskap. Platen «Neo» er et lite dykk ned i den russisk/ukrainske musikalske sfære med Skrjabin, Shostakovich, Gubajdulina og Prokofiev.
Her møter vi altså et vidt spekter med spennende musikk - skrevet i perioden 1900-1963. Alexander Skrjabin (1872-1915) var en komponist som forsøkte å strekke grensene for hva som var "god musikalsk tone" i sin tid.

Sergei Prokofiev (1891-1953) som er født i den ukrainske regionen Donetsk, skrev sin andre pianosonate i 1912 - og man kan kanskje ane et etterslep av det romantiske i denne sonaten. Virtuost tolket!

Dmitri Shostakovich er representert med sin sonate op.61 fra 1943 - og her stuper vi rett inn i krigens redsler - musikalsk sett. Sonaten er en av undertegnedes favoritter og Oda Voltersvik foredrar denne på et meget fint sett.

Sofia Gubaidulinas (f. 1931) skrev sin «Chaconne» på musikkonservatoriet i Moskva i 1963. Under den tiden var Shostakovich en mentor for henne og hun ble faktisk beskyldt for å skrive "uansvarlig musikk". Mulig hennes tatriske (tyrkisk folkegruppe) bakgrunn kan ha noe med den saken å gjøre.
Det er forholdsvis enkelt å finne indikasjoner på hvor sterk innflytelse Shostakovich hadde på hennes utvikling med dette stykket. Her var det med andre ord to russiske komponister som hadde sitt å stri med vedrørende datidens sovjetiske regime. 

Oda Voltersvik presenterer fire flotte verk. Hun er tro mot komponistenes intensjoner og henter frem både musikalsk innsikt, samt en virtuositet som er god. 

Pianisten har definitivt truffet godt med valg av musikk - både når det gjelder tidslinjen og et musikalsk mangfold innen den forholdsvis korte perioden musikken ble skrevet.

Dette er en god plate servert av en meget god pianist.

ODA VOLTERSVIK: Musikk av Skrjabin, Shostakovich, Gubajdulina og Prokofiev
Rubicon RCD1059 (2022)
Spilletid: 72:53


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar