fredag 13. januar 2023

Et gigantisk korverk


 I forbindelse med innvielsen av Ryde & Berg-orgelet i Oslo domkirke i 1998, fikk Nils Henrik Asheim (f. 1960) en bestilling. Det resulterte i et enormt verk for kor og to orgler. Nå er det en time og 17 minutter lange verket endelig lydfestet. Og lytteropplevelsen er særdeles spennende.


Her er det bare å gi ros til organistene Kåre Nordstoga og Nils Henrik Asheim og ikke minst Oslo domkor. Dette er et enormt og komplekst verk som krever det ytterste av både organister og korister - og ikke minst dirigent Vivianne Sydnes som syr det hele sammen på imponerende vis.

Asheim har tatt for seg 21 tekster fra Salmenes bok - samtidig som han fletter inn fem Alleluja-sekvenser i verket. Det hele åpner med med hvisking fra koristene - knapt hørbart - før orgelets tynne klanger blander seg inn i stemmens vare lydcollage. 

Rammen rundt framførelsen (som vi bare til en viss grad får med oss på en innspilling) er at orglene omfavner koret i og med at begge orglene i domkirken er i bruk, noe som skaper en spenning i opplevelsen. Ideen er djerv - sett ut fra musikernes ståsted, men Asheim kan både orgel og kor og løser den kompositoriske oppgaven på en måte som gjør dette til spennende lytting i godstolen.

Korets innsats - ja også Nordstoga og komponistens innsats på orgelkrakken - er både imponerende og tidvis storslått. Fargene Asheim bruker i sine musikalske skriverier er (med et blikk på tekstene) som skapt for disse versene.

Med andre ord; Denne bør anskaffes om du har et snev av interesse for større kirkemusikalske verk!

(PS! Bruk volumknappen - Lyden tekniker Thomas Wolden hos LAWO Classics har skapt er nydelig!)

NILS HENRIK ASHEIM: «Salmenes Bok»
Oslo domkor - Vivianne Sydnes (dirigent)
Kåre Nordstoga og Nils Henrik Asheim - orgel
LAWO Classics LWC1232 (2022)
Spilletid: 77:17

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar