onsdag 25. januar 2023

Et mektig landskap


 «Lyden av Arktis». Bare tittelen skaper en mengde assosiasjoner. Natur, is, vind, stillhet, lys, mørke.... Lasse Thoresen  (f. 1949) har her skapt musikk som på mange måter er unikt - i alle fall i norsk musikkhistorie.Dette enorme verket består av en rekke større og mindre verk, alt samlet i «Lyden av Arktis» op.54. Thoresen ble sendt flere ganger til Svalbard for å hente inntrykk til verket som er bestilt av Arktisk Filharmoni. Og det må ha vært usedvanlig vellykkede turer, for det Thoresen har tatt med seg hjem i sin muskalske skissebok er blitt en meget sanselig inntrykk for oss som får lov å oppleve verket i godstolen. (Omtalen er basert på 5.1 DTS-HD versjonen på platen)

Lasse Thoresen har tatt for seg klodens utfordringer, dets skjønnhet, dets brutalitet og dets farger. Og det er blitt et drama - et drama i ni deler. Det blendende hvite, isbreen, fuglenes flukt, mennesker, det sårbare og den pågående konfrontasjonen mellom menneske og natur. Å sy sammen slike musikalske utfordringer krever en innsikt i formens og klangens verden som Thoresen mestrer til fulle.

Verket er bestilt av Arktisk Filharmoni i 2013 og modningen frem til innspillingen i 2021 har vært lang og fruktbar når man lytter til det ferdige resultatet. De forskjellige satsene er fascinerende. De kan nytes hver for seg - eller man kan gi seg i kast med det 65 minutter lange verket i sin helhet. Det siste anbefales på det varmeste.

Det er selvsagt Akrtisk Filharmonie som står for framføringen av verket, dyktig ledet av Christian Kluxen. Man kan også kikke Thoresens litt i kortene ved å titte på partituret av noen av satsene på nettstedet til NB Noter. Da får man også et lite inntrykk av verkets komplekse, men likevel enkle form.

Orkesterets leverer også denne gangen et nydelig musikalsk resultat som holder lytteren på plass i stolen gjennom hele reisen. 

Og igjen må Morten Lindbergs lyd roses. Det er som vanlig uimotståelig bra!

Lytt og la deg fange av et verk som er av det helt spesielle slaget!

LASSE THORESEN: «Lyden av Arktis»
Arktisk Filharmoni - Christian Kluxen (dirigent)
2L 169 (2022)
Spilletid: 65:28


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar