søndag 17. september 2023

Elegant og inderlig


 Jeg blir stadig imponert over den ene utrolig gode norske innspillingen etter den andre som dukker opp. På denne platen har Amalie Stalheim og Christian Ihle Hadland tatt for seg kammermusikalske perler av Stravinsky, Poulenc og Debussy.


Det som umiddelbart slår undertegnede er de to musikernes eminente formidling av disse tre verkene. De utfyller hverandres spill som gir deg den gode opplevelsen. Det er da tre meget kjente verk for cello og piano som duoen har lydfestet - musikk skapt mellom 1915 og 1948.

Det er «Suite Italienne» fra 1932 av  Igor Stravinsky (1882-1971) vi blir kjent med først. Musikk som er utrolig iørefallende og som gir assosiasjoner til både vin og elegant romantikk. Aldeles strålende framført av de to musikerne. Suiten er opprinnelig skrevet for fiolin og piano, men ble transkribert om med hjelp av cellisten Gregor Piatigorsky.

Francis Poulenc (1891-1963) er en av mine absolutte franske favorittkomponister. Spesielt er hans musikk for blåseinstruemtner i den absolutte toppklasse. Men også hans cellosoante fra 1948 er av det solide og gode slaget. Stalheim og Hadland er også med på å male de fine melodiske linjene med sine musikalske pensler. Jeg er spesielt svatk for finalesatsen som inneholder både drama og lekenhet.

Avslutningsvis møter Claude Debussy (1862-1918) i ett av hans senere verk - cellosonaten fra 1915. Dette verket står i skarp kontrast til platas andre franske verk - altså sonaten til Poulenc. Likevel er musikken så «fransk» man bare kan får det. Det er lidenskap, skjønnhet, natur, kjærlighet og smerte i dette verket (Debussy hadde kreft da han skrev sonaten), noe musikerne vet å formidle på et strålende vis.

Amalie Stalheim og Christian Ihle Hadland er to av våre store instrumentalister. At de finner sammen i det musikalske landskapet som presenteres her må vi bare takke pent for.

Jeg er utrolig mponert og denne platen anbefaler jeg på det varmeste!

STRAVINSKY/POULENC/DEBUSSY: Works for cello and piano
Amalie Stalheim, cello - Christian Ihle Hadland, klaver
LAWO Classics LWC1260 (2023)
Spilletid: 49'03

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar