mandag 25. september 2023

Enkelt sagt imponerende!


 Vi skal nå ta en tur til Gunnerusbiblioteket i Trondheim og sette oss i den riktige tidsrammen som er i siste halvdel av 1700-tallet. Der finner du et godt knippe noter i bibliotekets samling. Og da er det bare å sette seg ned og nyte musikken som presenteres med en helt eksepsjonell innspilling!


Det er en ganske så god idé som initativtakerne til denne innspillingen har hatt - og det ferdige resultatet kan sies med ett eneste ord - imponerende!

Platas tittel er «The Trondheim Concertos» og henspeiler på nettopp denne manuskriptsamlingen av musikk som ble spilt i Trondheim, og sentral i byens musikk liv var Johan Daniel Berlin (1714-1789). Han var ansatt som stadsmusiker og hadde en finger med i det meste av musikalske framførelser i Trondheim. 

Musikerne på denne platen er solist Sigurd Imsen på barokkfiolin og med seg har han et strålende ensemble fra Trondheim Symfoniorkester og Opera, samt Christina Kobb på fortepiano.

Musiseringen på denne platen er sublim. Opplevelsen blir løftet fram av den nydelige musikalske formidlingen og også av Morten Lindbergs emninent klangbehandling og forståelse av det å skape en opplevelse av nærhet til både musikere og musikken. Det blir egentlig ikke bedre enn dette. Ensemblets musikere samhandler som en organisme, noe som ikke er selvsagt da vi snakker om enkeltindivider. Men her spiller musikernes erfaring fra symfoniorkesteret inn som en solid støttespiller.

Sigurd Imsen er en av våre flottete musikere og han har på mange måter spesialisert på formidling av nettopp barokkmusikken, noe han viser til fulle i de fire verkene på platen. 

Så tilbake til Johan Daniel Berlin, som ikke er opphavsmann til noen av platas verk, men han samlet en stor mengde musikk i et eget bibliotek og han var nok også en kopist av en del av notene som er oppbevart på biblioteket, blant annet en fiolinkonsert av Sigr. Opfermand. Utfordringer er her at det ikke finnes noen nedtegning om denne komponisten.

Uansett dette er en aldeles flott konsert som presenteres av dette utrolig fine ensemblet.

Skal du skaffe deg spennende barokkmusikk, er denne platen et solid kjøp!

Innspillingen kommer i en boks der du finner både en Blu-ray disk, samt en vanlig stereo/SACD-disk.

På platen:
Joseph Meck (1690-1758): «Fiolinkonsert i G-dur» op.1 nr.9
Sigr. Opfermand (?): «Fiolinkonsert c-moll»
Johan Heinrich Berlin (1741-1807): «Sonata a Cembalo, Violino e Violoncello»
Antonio Vivaldi (1678-1741): «Fiolinkonsert A-dur» RV335 "Gjøken"

THE TRONDHEIM CONCERTOS
Sigurd Imsen, fiolin - Christina Kobb, fortepiano
Trondheim Symfoniorkester og Operas Barokkensemble
2L 172 (2023) 
Spilletid: 51'43

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar