søndag 3. september 2023

Den nye generasjonen...og Mozart


 Fiolinisten Ludvig Gudim er en av våre kommende storstjerner. Han er født i 1999 og har allerede gjort seg sterkt bemerket både nasjonalt og internasjonalt, blant annet ved å vinne en rekke priser. Den første allerede da han var 11 år gammel. Her er han sammen med to andre gode solister i et rent Mozart-program.

Det er organisasjonen The Orpheum Foundation som står bak denne innspillingen, som kun finnes i digitalt format, men det holder i massevis.

Innspillingen innledes med Gudim og hans tolkning av Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) og hans fjerde fiolinkonsert. Og ja, jeg har norske briller på, må jeg må si at det er nettopp Gudim og hans innlånte Stradivari fiolin fra 1710 som stjeler det meste av den musikalske oppmerksomheten. Hans spill er så musikalsk og utrolig presist. Det virker som om de tre satsene i konserten er skapt for Gudims spill, og han håndterer Joseph Joachims cadenza i konserten aldeles strålende. Og selvsagt fasinerer klangen i det flotte instrumentet. Egentlig er denne konserten vel verd pengene alene.

Men det er to andre solister på platen som også gir ørene en god opplevelse, selv om fløytekonserten og klaverkonserten ikke når helt opp til Gudims evne til å ta tak i lytteren og holde ørene fokusert gjennom hele konserten.

Det østerriske radiosymfoniorkesteret i Wien under ledelse av Howard Griffiths gjør en god jobb som lydhøre akkompagnatører.

God plate som absolutt kan anbefales! (Gudims spill til terningkast 5 - resten av innspillingen til terningkast 4)

Program:
«Fiolinkonsert nr. 4 D-dur» K 218
«Fløytekonsert nr.1 G-dur» K 313
«Klaverkonsert nr.6 B-dur» K 238

THE NEXT GENERATION MOZART SOLOISTS: Vol.3
Ludvig Gudim (fiolin), Josephine Olech (fløyte), Jeneba Kanneh-Mason (piano)
ORF Radiosymfoniorkester, Wien - Howard Griffiths (dirigent)
Alpha Classics ALPHA 882 (2022)
Spilletid: 69'48

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar