tirsdag 24. oktober 2023

Mozart & KORK = sant!


 Her er Kringkastingsorkesteret og deres tidligere sjefdirigent Petr Popelka ute med en plate som passer besetningen i KORK aldeles perfekt. I deres tapning av symfoni nr.39 og 40 av Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) får vi servert en god dose musikalsk glede - både fra dirigent, musikere og ikke minst komponist.


Riktignok er disse to symfoniene spilt inn flere ganger enn man har oversikt over, men likevel er det noe ved denne innspillingen som gjør at den er av det meget hørbare slaget. Ikke minst når vi snakker om en musikalsk glede ved å musisere som musikerne formidler på en meget fint vis. Så for Mozart-kjennere som kan disse verkene for- og baklengs bør nok gleden i musiseringen ligge langt fremme.

Spesielt er Ess-dur-symfonien (nr.39) av det sprudlende slaget. Både de melodiske linjene og de små lekne melodisnuttene som hele verket krydres med vitner om et orkester som er godt inne i musikken (skulle egentlig bare mangle). At Popelka også velger tempi som kler dette verket godt bidrar til lytteropplevelsen.

Symfoni nr.40 går i moll - en sjeldenhet blant Mozarts symfonier. Her møter vi en komponist som mener «alvor» og det høres i Popelkas og KORKs tolkning. Her møter vi om mulig et litt mer intenst orkester enn i nr.39 og det er fint å høre hvordan musikerne fargelegger denne symfonien. Bare lytt til foredragene i symfoniens første sats. Her er det et sublimt spill!

Lyden klokkeklar, så teknikerne bidrar også godt til at en snau time i godstolen i stua blir av det gode slaget.

Lån øret til denne platen - du vil ikke angre!

Og om du er i tvil; Mozarts musikk er av det geniale slaget!

WOLFGANG AMADEUS MOZART: Symfoni nr.39 i Ess K543 og nr.40 i g K550
Kringkastingsorkesteret - Petr Popelka (dirigent)
LAWO Classics LWC 1258 (2023)
Spilletid: 53'18



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar