onsdag 29. november 2023

Et samtidens blikk på fortid og fremtid


 Fiolinisten Birgitte Stærnes har med seg det herlige ensemblet Trondheimsolistene i Fiolinkonserten «Fading Time» av Bjørn Bolstad Skjelbred (f. 1970). Musikken er som Skjelbred har skrevet peker både framover og tilbake i tid.


«Fading Time» (2019) har mange elementer i seg. Den er rik på klanger, bringer tankene inn i folkemusikkens irrganger og setter både solist og orkester på både tekniske og musikalske prøver.

For det er et teknisk krevende verk Skjelbred har skap på bestilling av Birgitte Stærnes. Konserten er i tre satser, der man kan tenke seg et lite musikalsk opprør i den første satsen som bærer navnet «Shrinking Space». Og som tittelen sier, så kan lytterern føle seg litt ille tilpass mens strykernes små og store linjer kolliderer med de melodiske elementer hos solisten. Satsen peker nok frem i tid - at vi mennesker og naturen rundt oss får stadig mindre plass og at jorden slik vi kjenner den nok er i en brytningstid.

Andre satsen bringer tankene rett inn i folkemusikken. Som guttunge hadde jeg «Jæ sku ha Løst t'aa gjifte meg, sa'n» i Leon Lamberts nedskrivning. Denne folketonen - som også finnes i Johan Halvorsens penn - presenteres på en særs spennende måte i satsen, mens den tredje satsen nok kan tolkes som en ettertenksom stillhet på hvor vi er på vi.

Birgitte Stærnes er en framifrå musiker, og hennes formidling av musikken er særdeles god. Trondheimsolistene, som denne gangen ledes av Helge Kjekshus, er lydhøre i et det komplekse lydbildet vi får presentert og det må også gis en god blomst til lydteknikeren for meget god lyd, der selv de små detaljene i Skjelbreds musikk kommer til sin rett i klangbildet.

BJØRN BOLSTAD SKJELBRED: «Fading Time»
Birgitte Stærnes, fiolin, TrondheimSolistene
Dirigent: Helge Kjekshus
MTG Music Classy (2023)
Spilletid: 27'00


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar