torsdag 2. november 2023

Naturens og drømmenes stemmer


 Her er det bare å la seg forføre inn i en verden som kanskje er ukjent, kanskje litt kjent - men uendelig rik på opplevelser. Velkommen inn i Jan Erik Mikalsens (f. 1979) blomsterverden og Jon Øivind Ness (f. 1968) sitt spesielle musikalske univers.


Det er klarinetten som er i sentrum på denne platen. Begge verkene kan på en måte sies å være klarinettkonserter - selv om ordet konserter nok faller mellom to stoler her. 

I Jon Øivind Ness sitt verk «Vóren» tas vi med inn i et landskap som er både spennende og ikke så rent lite skummelt. Komponisten setter en ramme rundt verket som er helt spesielt - der han deler sine innerste drømmer. For her er det drømmer det er snakk om og hvordan bildene kan bli til noe substansielt - men likevel utrolig abstrakt. Og her spiller klangen av klarinetten inn som en slags karakter i dette dramaet - som også lytteren kan være med å skape mens musikken fyller rommet.

Som alltid er Ness musikk interessant - og tar man samtidig en kikk i partituret til «Vóren», blir en slått av hvor enkelt det hele ser ut - i en ellers så kompleks musikk.

Platas andre verk er «Fleurs» av Jan Erik Mikalsen. Her møter vi et enklere lydbilde som beskriver seks forskjellige blomsterarter som vokser på Jeløy i Moss. Man kan ane landskapet rundt - både skog og sjø. Her møter vi igjen klarinetten som det bærende element - og vil jeg nesten si at klarinetten er penselen som maler frem landskapet, der de seks blostene får stå i solskinn, vin og regn. 

Det er Oslo-filharmoniens klarinettist Pierre Xhonneux som er solist med TERJUNG ENSEMBLE. Det hele er framifrå spilt og solistens evne til å ledsage oss lyttere inn i to helt spesielle verdner er av det meget gode slaget. 

«VÓREN / FLEURS»
Solist: Pierre Xhonneux, klarinett
TERJUNG ENSEMBLE - Lars-Erik ter Jung (dirigent)
Fabra records fbrcd-26 (2023)
Spilletid: 56'05


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar