onsdag 21. februar 2024

En klassiker, samt litt ildfull «Hard Talk»


 Den alterende solo-oboisten i Kristiansand Symfoniorkester, Marion Walker, er ute med siitt debut-album. Musikken er skrevet av Sergej Prokofiev (1891-1953) og Jon Øivind Ness (f. 1968). Sistnevnte har skrevet sine to verk «Bælsiþ» og «Bælþræk» til nettopp Marion Walker. Og det er ikke akkurat salongmusikk som presenteres på denne platen. Vel, Prokofievs fantastiske «Kvintett» op.39 fra 1924 er for lengst gått inn i musikkhistorien som et ikonisk verk for obo, fiolin, bratsj, klarinett og kontrabass. De fire musikerne som musiserer med Marion Walker er Sara Övinge (fiolin), Anders Renvsik (bratsj), Ingvill Hafskjold (klarinett) og Marius Fraltby (kontrabass). Prokofievs fantastiske og lekne innfall (løslig basert på hans ballet «Trapéz») tolkes på et utrolig fint vis av dette knippet med herlige musikere.

Derfra og til Jon Øivind Ness sine to verk på denne platen er det på mange måter et par-tre sjumilssteg. «Bælþræk» («Ildreise») fra 2016 er et stykke for solo obo og stryketrio, der Marion Walker har med seg Sara Övinge (f), Anders Renvik (b) og Gunnar Hauge (cello), mens «Bælsiþ» («Ildkraft») fra 2018 er en obokonsert med sinfonietta-besetning. 

En kan leke seg mye med disse titlene, stykke dem opp, se litt skjevt på dem, og selvsagt la seg forundre over den klangverden komponisten fører oss inn, med tidvis bruk av kvarttoner, og at noen instrumenter har en litt anderledes stemming enn hva vårt øre er vant med.

Verkene har noen tydelige likhetstrekk der instrumentene skaper lange strekk av bølgende akkorder, før de resolutt avbrytes av stikkende instrumentale og minimalistiske innfall, mens oboisten foretar sine mer eller mindre halsbrekkende melodiske og tekniske utfall.

Joda - det er bare å la fantasien løpe litt løpsk (og det er jo det som kan være gøy med samtidsmusikk), selv om Bendik Bjørnstad Foss har skrevet en meget god og opplysende tekst i cd-heftet som på mange måter gir oss noen konkrete svar på spørsmålene som skapes underveis i lyttingen.

Solisten Marion Walker er av det særs gode slaget på dene platen. Hun tolker musikken godt - og tidvis glimter det virkelig ildkraft fra hennes instrument. Platas tittel er dermed av det gode slaget - hun leker med ilden på flere måter der hennes obospill fremstår både lekkert, elegant og faktisk litt skremmende.

På «Bælsiþ» har Walker med seg ett av kongerikets virkelig gode formidlere av samtisdmusikk, Ensemble Ernst som loses trygt gjennom Ness sitt verk av Thomas Rimul.

MARION WALKER: «Fire Walker»
Marion Walker, obo
Ensemble Ernst - Thomas Rimul (dirigent)
LAWO Classics LWC1259 (2023)
Spilletid: 65'41

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar