mandag 19. februar 2024

Katalanske og norske mysteriesanger


 Ensemble Hirundo Maris presenterer middelalderens gåtefulle sang, Spanias «El cant de la Sibil.la» og noe av det norskeste som finnes - nemlig «Draumkvedet». Sentralt i denne innspillingen finner vi tenoren og felespilleren Petter Udland Johansen.

 Sammen med sopranen og harpisten Arianna Savall (datteren til Jordi Savall) dannet Johansen ensemblet Hirunda Maris som på denne innspillingen består av Ian Harrison (fløyter og sekkepipe), Sveinung Lilleheier (dobro d'amore), Miquel Angel Cordero (bassfiolin) og David Mayoral (slagverk) foruten Savall og Johansen. De vokale partiene tar Ensemble Vocal de Saint-Maurice seg av.

De tre samlingene som er med på denne platen har på mange måter den samme innfallsvinkelen - altså en apokalyptisk tilnærming - der «Draumkvedet» er satt i midten - mellom de to katalanske samlingene (som har sin opprinnelse i henholdsvis Girona og Barcelona.)

Det er slående hvor mange likhetstrekk som finnes i denne middelalderes mystiske musikk fra Katalonia og Norge. Jeg finner stadig vekk nye nyanser i musikken som spinner et så utrolig stort klangteppe. For her er det klanger som står sentralt. Sammen med tekstene kan man virkelig grave seg ned i forundring over den magi musikken har på både øret og sjel.

Det hele framføres på en særdeles vakker måte. Ensemblene står usedvanlig godt til hverandre og jeg må si det er et spenende og dristig grep Savall og Johansen har tatt i programmeringen av denne innspillingen.

Dette er vakert - nesten uimotståelig. Så gi øret til denne platen. Du vil ikke angre.

ARIANNE SAVALL & PETTER UDLAND JOHANSEN: «El cant de la Sibil.la og Draumkvedet»
Hirunda Maris - Ensemble Vocal de Saint-Maurice
Dirigent: Charles Barbier
Carpe Diem Records CD16333 (2023)
Spilletid: 79'

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar