tirsdag 6. februar 2024

Silkeveiens magi og mystikk


 Oslo Kammerakademi tar oss denne gangen med på tur. En tur på Silkeveien, med mange spennende stopp underveis. Ensemblet har valgt seg ut fire verk på denne platen - to eldre og to av nyere dato.


Silkeveien (eller silkeveiens ruter) penser innom flere steder mellom Europa og Kina. Ja sågar tas vi med til den østlige delen av Afrika, der en del av Silkeveien passerer både Egypt, Etiopia og den arabiske halvøy. Og det er den afrikanske innfallsporten vi møter først i Camille Saint-Saëns (1824-1921) «Orient et Occident» op.25. Dette er et verk opprinnelig skrevet for militærkorps, men er her fin-fint arrangert for kammerakademiets litt mindre besetning av fagottisten Trond Olaf Larsen.

Vi tas så med inn i det persiske riket, der den franske komponisten André Caplet (1878-1925) har vevd persiske inntrykk inn i «Suite Persane», et verk han skrev i 1900. 

Så følger to bestillingsverk fra Oslo Kammerakademi. Det første kan nok kalles platas hovedverk om vi kan si det. «The Silk Road» av Gisle Kvendokk (f. 1967) består av ti miniatyrer og vi tas med til Venezia, Tyrkia, Armenia, Azerbajdjan , Iran, Afghanistan, Uzbekistan, Kirgistan og Mongolia, før reisen ender i Kina. Her viser Kverndokk virkelig at han har tatt et dypdykk i det historiske musikalske materialet og skapt en suite som virkelig er av det særs hørbare og spennende slaget.

Avslutningsvis får vi bekjentskap med den tyrkiske komponisten Mert Karabey (f. 1976) og hans «The Last Days of Sultan Selim III» fra 2011. Et tidvist melankolsk verk som kuliminerer i en slags marsj - der slutten inneholder alt annet enn de vakre melodiøse klangene fra innledningen av stykket - kanskje med referanse til dagens urolige verden.

Oslo Kammerakademi! Det er så bra at de framfører musikk for en besetning som ikke er så alt for vanlig i dag. Vi kan bare bukke og takke ensemblets kunstneriske leder David Friedmann Strunck for hans lyst og egenskap til å formidle musikk for denne spesielle blåserbesetningen. Og han har med seg et solid knippe av musikere som er med på å formidle denne musikken på eminent vis.

Denne platen har et strålende program, formidlet av en herlig ensemble!

OSLO KAMMERAKADEMI: «The Silk Road»
Musikk av Caplet, Kverndokk, Karabey og Saint-Saëns
LAWO Classics LWC1271 (2023)
Spilletid: 64'59

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar