søndag 24. mars 2024

En spennende duo


 Saxofoner og slagverk! Joda, dette ikke er den vanligste comboen i den klassiske musikkverden, men desto morsommere og spennende å lytte til. Bodvar Drotninhaug Moes (f. 1951) to verk på denne innspillingen er vel verd en lytt.


  Det er den tresatsige «Stories from the North» som åpner ballet, med en innledende reinlender fra Troms paret med en trommeslått - selvsagt i et litt annet tonespråk enn det vi er vant med fra folkemusikken, men likevel av det meget gjenkjennelige slaget. Stykket er skrevet for altsaxofon og en rekke slagverkinstrumenter. I den andre satsen (som undertegnende falt pladask for) møter vi igjen altsaxofonen - denne gangen sammen med vibrafon og kinesisske gonger, samt cymbaler av ulike slag, noe som resulterer i en vakker, men kjølig verden - noe også tittelen «Walking on thin ice» indikerer.

Siste sats summerer på mange måter de to satsene - med glidende bevegelser og rytmiske slåttebevegelser. Og selvsagt kommer reinlenderen brasende inn mot slutten også. Fiffig skrevet.

«Every creature has a song» bygges opp med repetitive bevegelser og gjentakelser, med små forkyvninger i både rytmikk og tonehøyd. Noe som ved første øyekast i partituret kan virke litt monotont, men i det gode klangbildet får man fasinasjonen av instrumentariet komponisten har skrevet for.

Musikerne er saxofonisten Ola Asdahl Rokkones og perkusjonisten Mathias Schultz Nilsen. Og de gir musikken det gode løft. Det forholdsvis enkle lydbildet krever stor presisjon av musikerne. Rokkones sin saxofonklang glir fint inn i både vibrafon- og marimbaklangene uten å være for fremtredende. Duoens tolkninger er særs gode - både når det gjelder karakter, samt melodiøsitet. 

Selv om platas spilletid er snau, er det enekelt å anbefale denne!

«STORIES FROM THE NORTH»: Musikk av Bodvar Drotninghaug Moe
Ola Asdahl Rokkones, saxofoner
Mathias Schultz Nilsen, perkusjon
Finito Bacalao Records - FBCD274 (2023)
Spilletid: 34'17 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar