onsdag 19. juni 2024

Distingverte herrer tolker klassikere


 POING - bare navnet pirrer jo nysgjerrigheten. Og denne trioen, som forøvrig ble dannet i 1999, kommer her med en slags jubileumsplate der de tre musikerne har fått med seg komponistene Olav Anton Thommessen (f. 1946) og Eivind Buene (f. 1973), som har skapt musikk inspirert av henholdsvis Peter Tsjaikovsky og Gustav Mahler.



 Og komponisten Mahler tar POING på høyeste alvor. Med sin litt uvanlige bestning - accordeon, kontrabass og altsaxofon - tas vi med inn i trioens eget arrangement av Scherzo-satsen fra den østerriske komponistens sjette symfoni. Og på mange måter er dette platas desiderte høydepunkt. De lirker, lurer, og skaper musikalske ablegøyer på musikk de virkelig må elske, nemlig Mahlers musikk. Og det er genialt egentlig - en kan nesten si at dette lille stykket blir rekomponert i Mahlers ånd. 
Men ballet åpner med Olav Anton Thommesens «Fire Tsjaikovsky-skisser» skrevet til trioen i perioden 2019-2021. Her møter vi temaer fra noen av den russiske komponisten kjente verk, som «The Voyevoda», «Scherzo–fantaisie» og «St John Chrysostom». Thommessen tar oss med til de mer følelsesladde tider i Tsjaikovskys turbulente liv og maler fine bilder i disse skissene.
Eivind Buene har i likhet med POING tatt for seg Gustav Mahlers skriverier - men her er det snakk om fem sanger hentet fra Mahlers fine produksjoner i «Mahler Mixtape» fra 2020. Det hele er både artig og litt tankevekkende. Igjen finner vi et høydepunkt på denne plata i «Crazy Weather» der Buene har tatt for seg et snutt fra «Kindertotenlieder» - i en versjon som bringer tankene til Kurt Weills musikk. Fiffi gjort - der de tre også bidrar med vokale tildragelser.

POING - bestående av Håkon Thelin (kontrabass), Frode Haltli (akkordeon) og Rolf-Erik Nystrøm (altsaksofon) - begynte å spille sammen i 1999, og feirer i år sitt 25-årsjubileum! De har siden starten vært et av verdens ledende ensembler for samtidsmusikk med over 150 urfremførelser, men er samtidig unike i sin sjangeroverskridende aktivitet.

POING: Almost Classic

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar