søndag 28. juli 2024

Kvinner - i blanke messingen!


 Jada, den lille frasen "I blanke messingen" er på mange måter litt forslitt, men på denne innspillingen rettferdiggjøres de 16 bokstavene - her forvandlet til en smektende lydopplevelse!


 Ikke bare er ensemblet et rent kvinne-ensemble, men her har man også tatt med intet mindre enn 13 mer eller mindre sentrale kvinnelige komponister fra musikkhistorien. Og det er vårt trompet-ess Tine Thing Helseth som leder an i sitt eget ensemble bestående av 10 utrolig dyktige instrumentalister.

Balansen i ensemblet er perfekt, spillet er både delikat og tidvis frekt og musikerne vet virkelig å  sammusiere på et vis som gjør denne drøyt 50 minutter lange opplvelsen virkelig stor.

Musikken som fremføres er naturlig nok ikke skrevet for et ensemble bestående av 10 brassinstrumenter. Alt er arrangert/transkribert av (ojda) tre - 3 menn. Nåja - jeg skal ikke henge meg opp i det, men det hadde vært helt innafor om de fant kvinnelige arrangører også. Nå skal det sies at arrangørene; Jarle Storløkken, Sebastian Haukås og Roger Harvey har gjort en strålende arrangørjobb - intet mindre!

Det er mye fokus på kvinnelige komponister og også dirigenter i disse tider, og det er en god ting at Tine Thing Helseth er med på å sette fokus på hvor mye fint som er skapt (og skapes) av kvinner innen musikken - derfor er denne platen både viktig og fin. 

Tittelen på plata "She composes like a man", henspeiler på at flere kvinnelige komponister skrev under pseudonym eller de endret navnet sitt. F.eks. Mel Bonis - som egentlig heter Melanie. I sin tid var det enklere om man ikke flagget at man var kvinnelig komponist. Faktisk slet kvinner med å få publisert sine verk, noe også dirigenten Cathrine Winnes satte fokus på i en tv-serie for noen år siden. Heldigvis er ting litt annerledes i dag enn det var for bare 100 år siden.

Uansett, det er bare å låne øret til denne - du vil garantert kose deg!

Musikere er;
Trompet: Tine Thing Helseth, Maren Ingeborg Tjernsli og Ingrid Eliassen
Flugelhorn: Elin Holmen Kurverud
Horn: Lena Wik
Trombone: Astri Karoline Ellann, Marie Nøkleby Hanssen og Ingebjørg Klovholt
Tuba; Heidi Solem

Komponistene er;
Gazyna Bacewicz, Lili Boulanger, Florence Beatrice Price, Fanny Mendelssohn, Cécile Chaminade, Sally Beamish, Agathe Backer Grøndahl, Maria Theresia von Paradis, Ruth Grawford Seeger, Joy Webb, Ethel Smyth, Clara Schumann og Mel Bonis.

SHE COMPOSES LIKE A MAN: Tine Thing Helseth
tenThing Brass Ensemble
LAWO Classics LWC1280 (2024)

Spilletid: 51'47

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar