fredag 26. juli 2024

Friskt og levende spill fra vest


 Stavanger Symfoniorkester er ute med den første av to Schumann-innspillinger. Og denne, som inneholder den tyske komponistens to første symfonier er så absolutt verd å låne øret til.


 Stavanger symfoniorkester med Jan Willem de Vriend på dirigentpulten gjør som blant andre New York-filharmonien med Leonard Bernstein og Daniel Barenboim med Staatskapelle Berlin. De har spilt inn alle de fire symfoniene fra Robert Schumann (1810-1856). Og det er ganske så interesant å sette de forskjellige innspillingene opp mot hverandre. Bernsteins tolkninger er alt i alt litt mer omstendelige og "alvorlige" enn de Vriends. I Stavangertappningen er begge  symfoniene fulle av sprelskhet og inderlighet, mens Bernstein heller litt til det majestetiske - spesielt i åpningssatsene. I Barenboims tolkninger blir det også litt omstendelig, selv om man aner en større lekenhet enn hos Bernstein.

Så kan man tolke som man vil, men det er alltid spennende å lytte til flere innspillinger når man først skal grave seg litt ned i nye innspillinger. 

Vel - Stavanger Symfoniorkester og de Vriend kommer ut av denne innspillingen med all ære - jeg vil si at den er på høyde med Barenboim fra 2003 (som jeg inntil nå likte best). de Vriend gir musikerene anledning til å gi musikken slik at den nydelige orkesterklangen får skinne. I de langsomme satsene gjør de Vriend på mange måter det samme, uten at han faller i en slags sirup-felle (noe man absolutt har muligheten til hos de romantiske komponistene). 

Her er det så absolutt luft, lys og friskhet, samt inderlige klanger som preger innspillingen. de Vriend er også flink til å "pushe" fraser, uten at det blir anmasende. Og Stavanger-musikerne tar tak i dirigentens intensjoner og viser seg fram som et strålende ensemble, der de virkelig koser seg med hver eneste tone og frase.

Frydefull plate?

Ja visst! - bare løp å kjøp!

På platen:
Symfoni nr.1 B-dur op.38 «Vår-symfonien»
Symfoni nr.2 C-dur op.61

ROBERT SCHUMANN: «Symfoni nr.1 & 2»
Stavanger Symfoniorkester - Jan Willem de Vriend
CHALLENGE Classics CC 72958 (2024)
Spilletid: 66'41



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar