tirsdag 13. august 2024

En klangverden å drømme seg bort i


 Knut Vaage (f. 1961) er en særdeles allsidig komponist. Fra soloverk, via elektroakustiske verk til de helt store sceniske verkene. Og det er alltid spennende når nye ting fra Vaage dukker opp på musikkvelvingen.


 Denne gangen er det NyNorsk Messingkvintett og lydkunstneren Thorolf Thuestad som formidler Vaages klangverden.

De musikalske innfallene til komponist Vaage er mangslugne. Det blir med andre ord aldri kjedelig. Han legger klanglige og tekniske føringer i fanget på fem faktastiske musikere, samt en som nok kan kalles for en klangens lydmester.

Musikken i de fem verkene «multiMORF V-VII» er delvis notert musikk, delvis improvisasjoner innen er mønster fra komponistens hånd, noe som gjør framføring meget levende, selv på en innspilling.

Så var det musikerne. De fem er Ingebjørg Bruket (trombone), som er solist i «multiMORF V», Erlend Aagaard-Nilsen (trompet) som er solist i «multiMORF VI»,  og i «multiMORF VII» har Marie Solum Gran, (horn) Jørgen Arnesen (trompet) og Berger Iver Færder (tuba) hver sine solopartier. Det er imponerende spill de legger for dagen, og ikke minst alle de små rytmene og klangelementene som de kan skape med sine instrumenter setter fantasien i spinn kontinuerlig. 

Samspillet i kvintetten er også eminent, og det er bare å la seg fasinere. Her er det mange musikalske åpenbaringer du møter i den times lange opplevelsen.

Prosjektet «multiMORF» startet Vaage og Thuestad i 2007.

KNUT VAAGE: «mulitMORF V-VII»
NyNorsk Messingkvintett
Thorolf Thuestad, elektronikk
LAWO Classics LWC1345 (2024)
Spilletid: 60'16

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar