onsdag 21. august 2024

Spennende og eksotisk


 Rolf Wallin (f. 1957) er en komponist jeg har stor sans for. Han er en av de minst forutsigbare komponistene som finnes her på berget, noe som jo gjør at det alltid blir interessant å lytte til hans musikk. Spesielt når det dukker opp en ny cd.


 Fire verk og tre solister er med på denne innspillingen som spenner vidt. Det hele innledes med orkesterverket «Stride» fra 2023. Det snaue 10 minutter lange verket er av det særs intense slaget, med stadige instrumentale utbrudd, tydeligvis inspirert av både virus, krig og ulike kritiske værfenomener. Og slikt blir det musikk av. Stavanger Symfoniorkesters glimrende musikere er så absolutt med på notene og viser en innlevelse i notematerialet som er særs godt.

Så var de tre solistene - og det er her jeg virkelig lar meg imponere. Bass-gitar, fiolin og det kinesiske instrumentet sheng. La meg nevne det siste verket først. I  «Five Seasons» fra 2022 beskriver Wallin de fem "sesongene - eller årstidene" i naturen som utgjør det kinesisiske året - og "de fem" finner man også igjen som de fem elementene; ild, vann. tre, metall og jord. De fem kan også kobles med livets faser, fem stadier, fem bevegelser og beskriver altså hele livssyklusen - ikke bare i naturen, men også den kroppslige. Det er bare å dykke ned i det grunnleggende. Og her tar Wallin for seg hvert av disse "årstids"-elementene og gir av sitt musikalske oppkomme til et klangfullt og ikke minst fargerikt verk, mye takket være det spesielle kinesiske instrumentet sheng der Wu Wei er solist. Sett deg ned, lytt og la tankene fly.

Ida Nilsen er nok ikke den mest kjente musikeren blant lyttere av klassisk musikk, men hun var bassist med musikkgeniet Prince de siste seks årene han levde (2010-2016). «Spirit» er skrevet i 2017 og fremstår som et slags åndelig feststykke, der orkester og solist både erter opp hverandre, de utfyller hverandre og går på tvers av hverandres musikalske linjer. Her er solist og orkester sterke opponenteter, men utgjør også en utrolig fin samstemmighet i det klingende resultatet.

Fiolinkonserten «Whirld» fra 2018 blir gitt oss av Eldbjørg Hemsing - en av våre fremste instrumentalister. Ordet whirl betyr at noe går rundt og rundt i sirkeler - altså virvler - og det er nettopp det som fester seg i denne konserten. Musikalske temaer slynges ut i et sant virrvarr av ideer, og på den sedvanlige dyktige måten klarer Wallin og binde det hele sammen til en konsert som man kan bruke timer på å lytte til, fordi det alltid dukker opp noe nytt - ikke minst i lytterens hode.

Det er den meget dyktige Andris Poga som leder Stavanger Symfoniorkester gjennom et krevende, men du verden så spennende program!

ROLF WALLIN: «Five Seasons», «Stride», «Spirit», «Whirld»
Solister: Eldbjørg Hemsing, fiolin - Ida Nielsen, bassgitar - Wu Wei, sheng
Stavanger Symfoniorkester - Andris Poga (dirigent)
ONDINE ODE1429-2 (2024)
Spilletid: 75'23


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar