onsdag 28. august 2024

Denne rister litt i sjela


 Vi skal inn i etymologien. I Håkon Daniel Nystedts verk «Purgatorium» kan vi følge en slags reise gjennom en sjelelig og musikalsk renselse. I Ørjan Matres verk «Four Pieces from a Distance», skrevet under pandemien, tar Matre tak i det som var gjennomgående i disse årene; Avstand.


 Pulgatirum kommer av det latinske purgatorius, som altså betyr rensende. Og her er det naturlig å ta tak i teologien og skjærsilden, der sjelen skal renses for gamle synder. Å overføre dette i musikken har nok vært gjort før, og man kan ane at Nystedt har en grunnelggende idé om å "rense" lytteren også, for det hele begynner med en slag minimalistisk introduksjon i slagverk med vokal innstikk før verket vokser til en klanglig og intenst opplevelse.

I Ørjan Matres verk får i alle fall undertegnede fortvilelse, desperasjon og en liten dose håp midt i ansiktet. Her kombinerer Matre korets stemmer med messingkvintett og orgel, noe som definitivt har en særdeles spennende effekt.

Det er Oslo Kammerkor som står i sentrum på denne platen. Dette er koret Grete Pedersen startet i 1984 og som Håkon Daniel Nystedt overtok i 2005. Koristenes stemmer er selvsagt av det særs gode slaget, og Nystedt evner å sy sammen de ulike instrumentariene og det vokale til en meget god og tankevekkende opplevelse for lytteren. Nå skal det sies at koret har med seg en rekke solide musikere på denne platen. Her møter vi organisten Anders Eidsten Dahl, pianisten Torgeir Koppang, perkusjonisten Hans-Kristian Kjos Sørensen, NyNorsk Messingkvintett, samt sopranene Eir Vatn Strøm, og Silje Aker Johnsen. 

Dette er ny musikk selvsagt, men den er meget tilgjengelig for oss lyttere. Begge verkene har en tydelig programmatisk ramme og man kan på flere måter følge komponistenes tanker for sine verkene gjennom den drøye timen denne innspillingen varer.

Lån øret til denne, det klinger meget fint og gir deg en fin opplevelse.

OSLO KAMMERKOR: Verk av Håkon Daniel Nystedt (f. 1980) og Ørjan Matre (f.1979)
Medvirkende:  Anders Eidsten Dahl, pianisten Torgeir Koppang, perkusjonisten Hans-Kristian Kjos Sørensen, NyNorsk Messingkvintett, samt sopranene Eir Vatn Strøm, og Silje Aker Johnsen. 
LAWO Classics LWC1331 (2024)
Spilletid 64'58

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar