fredag 26. juni 2009

Spennende for blåsere

Geirr Tveitt (1908-1981) har skrevet ufattelig mye musikk, en del for blåseorkestre. Mye har gått tapt i brann, men noen fine ting er bevart. Marinemusikken i Horten har her samlet et knippe spennende musikk.

Man kan nesten si at det ikke blir «norskere» enn dette fra Tveitts hånd - og på mange måter kan en slik oppfatning rettferdiggjøres. Han var dyktig i å hente tradisjonsmusikken inn i større og mindre verk, og tonespråket er veldig typisk for denne komponisten.
Kongelig Norske Marines Musikkorps - eller bare Marinemusikken blant musikkvenner - har tatt for seg to forholdsvis betydelige verk for blåseorkester. «Sinfonia di Soffiatori» og «Sinfonietta di Soffiatori» er viktige, og jeg må si både opplysende og underholdende. I tillegg møter vi Tveitt i flere mindre originalstykker for korps, samt transkripsjoner av tre hardingtoner, ført i pennen av Stig Nordhagen.
Marinemusikken spiller her med overskudd og inderlighet. Trygt ledet av Bjarte Engeset - en dirigent som virkelig har tatt på alvor å dokumentere norsk musikk for denne besetningen.
Denne platen føyer seg fint i rekken av gode innspillinger fra dette militærorkesteret!

På platen:
«Sinfonia di Soffiatori»
«Sinfonietta di Soffiatori» op.203
«Det gamle Kvernhuset» op.204
«Prinds Christian Fredriks Honnørmarch»
«Hymne til Fridommen»
Utdrag fra «Hundrad Hardingtonar» op.151

GEIRR TVEITT: Music for Wind Instruments
Kongelig Norske Marines musikkorps - Bjarte Engeset
Naxos 8.572095 (2008)
Spilletid: 65.14

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar