torsdag 11. februar 2010

Ole Olsens orkesterromantikk

Tre orkesterverk er samlet på denne platen av Ole Olsen (1850-1927). Og selv om Terje Mikkelsen og Latvia nasjonale symfoniorkester får mye ut av Olsens musikk, er det bare enkelte ganger at man virkelig spisser ørene.
Plata innledes med «Asgaardsreien» op.10, et symfonisk dikt fra 1876. Et meget fint verk som  inneholder mye dramatikk, noe Olsen får frem i sitt verk, og som gjenspeiles av et orkester som her spiller helt ypperlig.
«Symfoni i G-dur» op.5, er et forholdsvis tidlig verk som han skrev under sin tid ved musikkonservatoriet i Leipzig. Her fikk han øynene opp for en av datidens store musikkdramatikere, Richard Wagner, og symfonien har elementer som kan minne litt om wagnerisk innflytelse. Men noe stort verk er ikke dette.
Til slutt finner vi «Suite for strykeorkester» op. 60 fra syngespillet Svein Uræd. Dette er skrevet i 1889 og plasserer Olsen trygt i nasjonalromantikkens favn. Spesielt den andre satsen i suiten - «Nordlys og isfjell» er utrolig vakker. At Edvard Grieg her er et stort forbilde er hevet over en hver tvil. Personlig synes jeg denne suiten er verd innkjøpet av plata alene.
Etter å ha hørt noe av Olsens musikk skal Edvard Grieg ha sagt at ...«kan hende noe av dette kan få eldre damer i tesalongen til å applaudere høflig...» - Grieg endret etter hvert mening.....

Dette er en god plate, som dirigent og orkester får det meste ut av. Og med interpretasjonen av suiten, samt «Asgaardsreien» legger Terje Mikkelsen for dagen en stor dose forståelse for spennende norsk musikkdramatikk. Symfonien for vi bare ta som den er.

OLE OLSEN: Orkesterverk
Latvia nasjonale symfoniorkester
Terje Mikkelsen, dirigent
Sterling CD 1086 (2009)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar