tirsdag 10. januar 2006

nysgjerrig, NYsgjerrig, NYSGJERRIG...

Jeg trykker på "play" - reiser meg fra sofaen og går i retning kjøkkenet for å tanke opp en kopp kaffe - nøler fordi det ikke kommer noen lyd fra høytalerne - rygger litt tilbake - registrerer at ett eller annet er i ferd med å krype ut i rommet. Forsiktige nesten uhørbare lyder og klanger lister seg av gårde.
Ny musikk - ja visst - tenker undertegnede og starter igjen sin vandring mot kjøkkenet.
Men nyskjerrigheten tar igjen overhånd. Et orkester som stemmer? Nok en tur tilbake mot sofaen - se det - strukturer begynner å krystallisere seg. Fra de nølende forsøkene vokser klangbildet langsomt - pirrende og spesielt. Folkemusikalske klangfarger blander seg inn i det (u)rolige bildet.
Så dukker den fasinerende stemmen til Berit Opheim opp - som sammen med BIT20 under ledelse av Jeffrey Milarsky gir liv til Lasse Thoresens mildt sagt magiske verk.
Det hele er en reise i et musikalsk landskap som er Thoresens skaperkraft verdig. En meget vellykket integrering av klanger, landskap og stiler. Og man er genuint nyskjerrig i 47 minutter - før platas siste kutt innledes. Satsen "Rudlatradl" tar tak i høytalerne og spenner til - godt hjulpet av verkets solist Berit Opheim. Humor, smil og nyskjerrighet får sitt høydepunkt med denne satsen, og Thoresens intensjoner om et lyttermessig inkluderende verk, krones med overbevisning.
Lasse Thoresen treffer noe i sin musikk, noe som gir gjenklang hos lyttere over hele verden. I "Løp, lokk og linjar" henter han stemning og struktur fra vår hjemlige folkemusikktradisjon og natur – og skaper ny musikk som denne gangen fengsler og begeistrer. "Løp, Lokk og Linjar" er belønnet med Edvard-prisen, nominert til Nordisk Råds musikkpris 2004 og førte til at Présences-festivalen i Paris gjorde Thoresen til Artist in Residence for 3 år.
Hvordan det gikk med kaffen? - den var forholdsvis nær substansen asfalt da den endelig fant veien ned i koppen.

LASSE THORESEN: "Løp, Lokk og Linjar",
Aurora ACD 5042 (2005) 
Spilletid: 55:23

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar