torsdag 8. mars 2007

Betydelig musikkopplevelse

Denne plata representerer to komponister som ikke bare hadde felles ideer, men som også var virksomme i det norske musikklivet samtidig.
Musikken til den revolusjonære Johan Selmer er nesten ikke mulig å fremskaffe på innspilinger, men her er for første gang to av hans verker; "Karneval i Flandern" op.32, samt hans hovedverk, "Prometheus" op.50. I tillegg til Svendsens mest kjente symfoniske dikt "Zorahayda" op.11, er dette også en premiere-innspilling av "Sigurd Slembe" op.8.

Og det er to gode grunner til å spisse ører ved avlytting av denne plata; Dette er forholdsvis ukjent norsk symfonisk musikk og det er alltid spennende å lytte til Oslo Filharmoniske Orkester , som igjen står som leverandør av en betydelig musikkopplevelse.
At dette er stor symfonisk musikk tvers igjennom hersker det liten tvil om - og det faktum at Selmers musikk har kommet i skyggen av Svendsen og Grieg er nok ikke så merkelig når man hører det klingende resultat på denne plata. Visst klinger Johan Selmers to store verk flott i filharmoniens tolkninger, men musikken er likevel ikke mer enn måtelig interessant lytting.
Oslo-filharmonien, denne gangen ledet av Michail Jurowski, presenterer seg fra en ypperlig side, der spesielt blåserne virkelig får vist seg frem. I noen partier blir riktignok den lyse messingklangen litt brutal, men sett i lys av den generelle instrumenteringen av Selmers verk, så er dette ikke verdens enkleste musikk å balansere.
Det totale inntrykket av plata er godt. Og mye takket være orkesterets tolkninger av Johan Svendsens glitrende stykker, er den vel verd å låne øre til.
SYMPHONIC POEMS: Johan Selmer / Johan Svendsen
Simax Classics PSC1233 (2006)
Spilletid: 76:31
  • Smakebiter finner du her

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar