fredag 9. mars 2007

"Glemt" verk i delikat innpakning

Igjen er man vitne til at driftige sjeler tar tak i ødelagt eller forsvunnet norsk musikk. Denne gangen er det Sigurd Islandsmoens "Requiem" fra 1936 som trekkes frem fra glemselen.

Og det er et tidvis godt verk som igjen ser dagens lys, selv om man i ettertid nok kunne ønske seg en enda strammere komponistregi i orkesterpartiene. Det drøyt 50 minutter lange verket har noen ganger en liten "drøv-tygger-tendens" over seg. Likevel greier Kristiansand symfoniorkester under Terje Boye-Hansens gode ledelse å hente frem den klanglige koloritten i orkesterpartiene.
Men når det er sagt er det et spennende verk å lytte til. Her har Islandsmoen forbundet de latinske messeleddene med tradisjonell norsk musikk, noe som sikkert ikke falt alle like lett for brystet da verket var i sin ungdom.
Det er også imponerende å lytte til Det Norske Solistkors innsats i verket. Koret vinner stort med sitt rike og store volum. Også solistene som er hentet inn til denne innspillingen passer hverandre, slik at den helhetlig opplevelsen blir av det meget gode slaget.
Og for virkelig å gi lytteren en spesiell opplevelse er det hele innpakket i en delikat 5.1 surround-lyd.
Sigurd Islandsmoens REQUIEM for solister, kor og orkester er en blomst i den norske musikkfloraen. Med sitt vakre og lett tilgjengelige musikkspråk, tuftet på latinsk tradisjon og rotnorsk folkemusikk, oppnådde verket internasjonal oppmerksomhet på 1940- og 50-tallet, med fremførelser i flere land. Så forsvant notermaterialet på mystisk vis, og verket ble omsluttet av glemselens mørke i årtier. 

SIGURD ISLANDSMOEN: "Requiem"
2L 56, 5.1 surround (2006)
Spilletid: 51:03
  • Lytt til smakebiter her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar