onsdag 14. mars 2007

Virtuost og smektende

Brahms' klarinettsonater er for mange klarinettister "standard" -repertoar. Hvor mange har ikke kranglet med seg selv om vonde passasjer - slitsomme oktav-sprang og strevet med å få lettheten inn i musikken.

På denne platen viser en av landets fremste instrumentalister hvordan det kan gjøres. Og det er imponerende å registrere at Bræin ikke nøyer seg med et par sonater, men spiller inn "hele pakka".
For Brahms er en av kjerne-komponistene for klarinettister. Derfor er det ekstra spennende å høre Bræins tolkninger av disse kammermusikalske verkene.
Det som umiddelbart slår lytteren, er Bræins klang og virtuositet i sitt spill. Det klinger eksepsjonelt godt - og ikke minst - enkelt.
Pianisten Håvard Gimse ledsager Bræin i sonatene som er samlet på den første platen.
CD nummer to er viet "Klarinett-trio" op.114 og " Klarinett-kvintett" op.115, og det var sistnevnte verk som undertegnede ga den umiddelbare oppmerksomheten. Og man blir ikke skuffet her heller. Ikke minst fordi Bræin har samlet noen av landets ledende musikere; Atle Sponberg og Per Kristian Skalstad (fioliner), Nora Taksdal (bratsj) og Anne Britt Sævig Årdal (cello). Resultatet er en kvintett som virkelig lever og på en nær magisk måte formidler de utrolig vakre tonene. Bræin klarer på en mesterlig måte å få klarinetten integrert i klangbildet fra strykekvartetten, noe som gjør lytteropplevelsen perfekt.
Trioen er også en opplevelse å lytte til, et verk Brahms selv anså som et mer vellykket verk enn kvintetten. Her har Bræin valgt cellisten Bjørg Værnes Lewis som ledsager, sammen med Gimse. Celloen er "nesten" likestilt med klarinetten i verket og det er en liten åpenbaring å lytte til samspillet mellom de to instrumentalistene.
Hans Christian Bræin har, med god hjelp fra sine medmusikere, skapt en liten monolitt av en plate, som vil tiltale de fleste elskere av klassisk musikk.
Sonate nr. 1 og 2 for klarinett og klaver, op. 120
Trio for klarinett, cello og klaver, op. 114
Kvintett for klarinett og strykekvartett, op 115

HANS CHRISTIAN BRÆIN: "Komplett kammermusikk med klarinett av Johannes Brahms"
Simax Classics PSC 1259 (2006)
Spilletid: 106:20 (2cd)
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar