fredag 10. oktober 2008

Vakker modernisme

Klisjéen "Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves" gjelder i aller høyeste grad denne sterke plata signert bratsjisten Marek Konstantynowicz og Christian Eggen. Musikken er spilt inn så langt tilbake som til 2001, men både det tekniske lydnivået, samt utøvernes interpretasjon er i absolutt verdensklasse.

Det er Morton Feldmans (1926-1987) kanskje viktigste verk; "The viola of my life", som er festet til cd-mediet av utrettelige ECM-eier Manfred Eicher. Og at denne musikkprodusenten har "snute" for mer enn banebrytende jazz-utgivelser, er denne innspillingen et godt bevist på.
Samspillet mellom Cikada-ensemblet, Kringkastingsorkesteret - begge ledet av Christian Eggen - og solist Marek Konstantynowicz er ypperlig. Det klingende resultatet underbygger inntrykket av den innovative komponisten.
Feldmans verk er av det helt spesielle slaget, der klang og tid er viktige elementer. Dette er langt fra noe teknisk modernisme for et solo-instrument, derimot en nærmest stilleflytende elv, med små blokker av spenninger og forløsninger som passerer i lydbildet.
Samtidig kan dette verket på mange måter brukes som en inngang til Feldmans musikk. Det er meget lyttervennlig - og gir et spennende bilde av en av det forrige århundrets største komponister.
---
Morton Feldman har hatt en stigende popularitet de siste årene. Musikken er radikal, men Feldman var aldri redd for det vakre. Han var på femtitallet en del av “the New York School” kretsen som inkluderte Cage, Earle Brown og Christian Wolf. Men Morton Feldman gikk videre for å skape sitt helt personlige uttrykk. Verket blir her fremført av CIkada Ensemble og Kringkastingsorkesteret under ledelse av dirigent Christian Eggen.
Cikada ble i 2005 tildelt Nordisk Råds Musikkpris.
Bratsjsolist er Cikadas Marek Konstantynowicz. Han ble født I Gizycko i Polen i 1955. På 1970-tallet var han aktiv på den polkske frijazzscenen. I 1984 flyttet han til Norge for å jobbe i Trondheim Symfoniorkester og Kringkastingsorkesteret. Han har vært medlem av Cikada Ensemble og Cikada Quartet siden oppstarten. 

 MORTON FELDMAN: "The viola of my life"
ECM New Series 1798 (2008).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar